Experţii europeni au denunţat metodele folosite de grupul special de intervenţie Fulger dar şi de alte forţe de poliţie, care au arestat manifestanţi în urma evenimentelor postelectorale de la Chişinău.
Raportul Consiliului Europei arată că au fost adunate “un număr deosebit de mare” de acuzaţii credibile şi concordante privind relele tratamente la care a recurs poliţia.
Potrivit documentului, “în numeroase cazuri, procurorii autorizaţi nu au întreprins măsuri în timp util” pentru a strânge dovezi şi a “furniza mijloace de identificare a vinovaţilor”, se mai arată în raport.
Comitetul Antitortură al Consiliului Europei recomandă crearea unei agenţii independente specializată în anchetarea unor acuzaţii de rele tratamente.
Potrivit experţilor, această instituţie ar trebui să fie distinctă atât de poliţie, cât şi de autorităţile care decid urmărirea.
Amintim că începând cu 7 aprilie au fost reținute administrativ și documentate 206 persoane dintre care 29 amendate, 91 arestate cu termen de la 5 la 15 zile. Anterior, ministrul apărării, Victor Cata, a precizat că rapoartele instituțiilor internaționale arată altă situație. Peste 600 de persoane au fost reținute de poliție. În calitate de bănuiţi  au fost recunoscute 189 persoane inclusiv 30 minori.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE