“Hotărârea CEDO pentru Republica Moldova, de la 28 iulie, este o hotărâre care demonstrează încă o dată nesimţirea şi bătaia de joc a Guvernului comunist faţă de problemele colaboratorilor de poliţie, a procurorilor, judecătorilor, dar şi a altor categorii sociale”, a declarat Dorin Chirtoacă, într-o conferinţă de presă, miercuri, 19 august.
În acest mod, edilul capitalei şi-a expus poziţia privind obligaţia Guvernului de a asigura cu spaţiu locativ poliţiştii, procurorii şi judecătorii, faţă de care Executivul nu şi-a onorat această responsabilitate.
La 28 iulie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) s-a pronunţat în privinţa cazului Olaru şi alţii privind asigurarea cu locuinţe sociale.
Potrivit legislaţiei, colaboratorii poliţiei, a Procuraturii şi Justiţiei, dar şi mai multe categorii sociale defavorizate, trebuie să primească din partea statului locuinţe, în cazul în care nu dispun de spaţiu de locuit.
CEDO a decis ca Guvernul R. Moldova, timp de un an, să elaboreze un mecanism real şi efectiv de asigurare cu locuinţe sociale a categoriilor social defavorizate.
“În mod normal, Procuratura, Poliţia şi Justiţia ar trebui să intre în grevă, în semn de protest faţă de modul în care şi-a bătut joc de ei Guvernul”, a mai spus Chirtoacă susţinând că “în R. Moldova, Guvernul spune una, iar la CEDO alta. La CEDO, Guvernul a recunoscut că legea cu privire la această problemă nu a fost pusă în aplicare”.
Chirtoacă a mai precizat că “Primăria a oferit o soluţie acordând 2,6 ha pământ Procuraturii Generale şi MAI, care au fost valorificate după criterii îndoielnice, în opinia mea”. Şi asta pentru că doar pe unele loturi de pământ distribuite se construiesc blocuri sociale de locuit”, a conchis Chirtoacă.
Pentru ca această problemă să fie soluţionată, primarul recomandă “valorificarea eficientă a celor 2,6 ha de pământ, dar şi prevederea în bugetul de stat a resurselor financiare pentru toate categoriile sociale defavorizate, nu doar pentru colaboratori ai Poliţiei, Procuraturii sau Justiţiei”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE