Centrala Electrică de Termoficare Nord (CET-Nord) se împrumută de la BERD, inclusiv pentru a achita datoriile față de "Moldovagaz", o premieră pentru această întreprindere de stat. Creditul, în valoare de 15 milioane de euro, este destinat și realizării unor investiții în sistemul de termoficare din Bălți.

Conform proiectului de lege, R. Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 15 milioane euro din partea BERD, dintre care 9,5 mil. euro (8,5 mil. euro – împrumut suveran din partea BERD și 1,0 mil. euro – împrumut concesional din partea Fondului Verde pentru Climă) pentru realizarea componentei investiționale prioritare, iar 5,5 mil de euro pentru refinanțarea datoriei istorice.

„Proiectul vine să soluționeze problematica privind datoriile istorice față de furnizorul de gaze naturale „Bălți-gaz” deținută de către S.A. „Moldovagaz”, care în lipsa unei intervenții prin Acordul de împrumut poate duce la blocarea conturilor operaționale ale S.A. „CET Nord” și respectiv la incapacitatea unității termoenergetice să asigure securitatea energetică atât la nivel local, cât și național”, se arată în document.

Proiectul a fost susținut recent de 61 de parlamentari.

Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării implementare proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA„CET-Nord”)” – Faza II, în sumă de 15 milioane Euro, a fost semnat la 24 decembrie 2021, în limba engleză, în două exemplare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE