În R. Moldova urmează să fie creat Centrul de instruiri Keystone Moldova, care va contribui la incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilități intelectuale. În acest sens, astăzi a fost lansat acest Centru.
Potrivit viceministrului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi, acest lucru va schimba viața mai multor persoane din țară.  „Ministerul urează succese și realizări frumoase echipei Keystone Moldova în traseul demarat, care are ca scop schimbarea vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale și familiilor lor prin implicare activă în viața socială. Crearea acestor servicii sociale oferă sprijin și suport ministerului în contextul demarării reformei de dezinstuționalizare a persoanelor cu dizabilități mentale din instituțiile rezidențiale”, a declarat Anastasia Oceretnîi.
Centrul a fost dezvoltat sub formă de antreprenoriat social, cu susținerea Fundației Soros – Moldova, iar profitul obținut din activitățile centrului va fi redirecționat spre susținerea traiului în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale dezinstuționalizate.
„Keystone Moldova este o organizație non – guvernamentală, care susține incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Centrul de instruiri va fi o sursă financiară complementară pentru a asigura un trai calitativ acestora în comunitate, precum și o oportunitate pentru schimbarea vieții altor persoane, care în prezent se află în instituții rezidențiale”, a menționat directorul executiv Keystone Moldova, Ludmila Malcoci.
Keystone Moldova este un partener al MMPSF în dezvoltarea și reformarea sistemului de servicii sociale destinate persoanelor cu dizabilități. Organizația sprijină administrațiile publice locale în dezvoltarea serviciilor comunitare de suport familial și de plasament pentru persoane cu dizabilități, precum echipe mobile, case comunitare, locuințe protejate, plasament familial specializat, Respiro etc. În ultimii trei ani, peste 1500 de persoane cu dizabilități intelectuale și familiile acestora au beneficiat de asemenea servicii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE