Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, în cadrul ședinței de marți, 4 august, transmite Politik. Procesul-verbal va fi prezentat joi, 6 august, Curţii Constituţionale, care urmează în timp de 10 zile să confirmare validarea mandatelor de deputat.
Astfel, conform datelor finale ale anticipatelor, PCRM va fi reprezentat în organul legislativ de 48 de deputaţi, PLDM de 18 persoane, PL de 15 reprezentanţi, PDM de 14 deputaţi şi AMN de 7 deputați.
Nicolae Răileanu, reprezentantul AMN la CEC, a contestat rezultatele. Potrivit lui, PCRM ar trebui să obțină 47 de mandate, PLDM – 17, PL – 16, PDM – 13, iar AMN 8.
Iurie Ciocan, secretarul CEC, a spus că metoda de calculare a mandatelor a fost formula D`Hondt, cea utilizată de Comisia Electorală Centrală și este singura metodă legală, acceptată de Codul electoral.
Răileanu susţine, însă, că acest sistem are o marjă de eroare de peste 35%.
În replică, Ciocan a spus că „formula domnului Răileanu poate are o logică matematică, însă nu are o logică legală”.
Amintim că numărul de alegători incluşi în liste a fost de 2.609.756 persoane, şi-au exprimat votul 1.591.756 persoane. În ţară au fost deschise 1987 de secţii de vot şi 33 în afara ţării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE