O nouă taxă de stat pentru persoanele fizice care vând mai multe automobile. În legislația națională ar putea fi inclusă o nouă taxă de stat. Aceasta va fi în cuantum de opt mii lei și se va aplica pentru înregistrarea contractelor de înstrăinare a mijloacelor de transport de către persoanele fizice care nu practică activitatea de întreprinzător, începând cu a patra tranzacție pe parcursul unui an calendaristic.

Măsura se regăsește în proiectul de politică fiscală și vamală pentru anul 2023, publicat pentru consultări publice, scrie Bizlaw.md.

Autoritățile spun că scopul măsurii este de a demotiva practicarea de către persoanele fizice, care nu sunt înregistrate într-o formă organizatorico-juridică, a activității de comerț ilicit cu mijloace de transport.

Totodată, se propune stabilirea unui mecanism de constrângere pentru cazurile în care se percepe taxa de stat de la plătitor, dar nu se transferă în termen la bugetul de stat. Măsura se va aplica la toate taxele de stat, indiferent de natura acestora. Astfel, pentru netransferarea în termen la buget a taxei de stat de către Serviciul Fiscal de Stat se percepe  majorare de întârziere (penalitate) conform cotei stabilite de Codul fiscal. În prezent, norma legală stabilește doar că taxa de stat se varsă la bugetul de stat.

Sursa:  Bizlaw.md.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE