Moscova nu intenționează „să pună obstacole” Chișinăului în desfășurarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care vor avea loc în toamna anului 2024, pe teritoriul Federației Ruse. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă din 25 aprilie. Zaharova a menționat că autoritățile ruse nu consideră necesar să permită deschiderea doar unei secții de votare pentru scrutinul prezidențial din Moldova, după cum s-a întâmplat la alegerile pentru funcția de președinte al Rusiei din martie, notează newsmaker.md

„În ceea ce privește numărul de secții de votare din Rusia pentru alegerile prezidențiale din octombrie din Moldova, nu intenționăm să punem obstacole în calea părții moldovenești. Nu considerăm necesar să oferim un răspuns în oglindă la deciziile neprietenoase, de altfel nedemocratice, ale Chișinăului de a permite votarea în Republica Moldova la alegerile prezidențiale rusești din 17 martie doar pe teritoriul ambasadei noastre. (…) Poziția noastră reală este că suntem cu adevărat dedicați principiilor democrației și nu vom limita și suntem gata să facilităm realizarea drepturilor electorale ale cetățenilor moldoveni care trăiesc în țara noastră”, a declarat Maria Zaharova.

Amintim că, în perioada 15-17 martie, în Federația Rusă au avut loc alegeri prezidențiale pentru funcția de președinte. Chișinăul au permis deschiderea unei singure secții de votare în Republica Moldova, pe teritoriul ambasadei Rusiei, pentru scrutinul prezidențiale. Cu toate acestea, Moscova a deschis încă câteva urne de vot și în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autoritățile constituționale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE