Ministerul Justiției a organizat cea de-a treia ședință a Platformei Anticorupție, în cadrul căreia s-a discutat despre mecanismul de evaluare al Grupului de state contra corupției (GRECO) al Consiliului Europei. Scopul reuniunii a fost de a coordona procesul  implementării recomandărilor GRECO recepționate urmare rundei cinci (V) de evaluare și conjugarea eforturile interinstituționale pentru a spori gradul de atingere a progreselor pentru etapa raportării către secretariatul acestui mecanism al CoE.

Ministerul Justiției constată că recomandările recepționate de Republica Moldova urmare rundei patru (IV) de evaluare GRECO și recomandările acesteia nu au fost, deocamdată, îndeplinite.

În context, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că va fi elaborată o foaie de parcurs pentru a se asigura, într-un exercițiu comun, implementarea tuturor recomandărilor recepționate.

„Este important ca în acest proces să se implice plenar toate instituțiile statului, în special în contextul integrării europene a Republicii Moldova. Recomandările structurilor internaționale, inclusiv ale GRECO, ajută la îmbunătățirea proceselor din Republica Moldova, de aceea, implementarea lor trebuie monitorizată constant”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Tot la ședința Platformei Anticorupție s-a discutat și despre fortificarea Procuraturii Anticorupție și actualizarea informațiilor privind identificarea unui sediu pentru aceasta.

Platforma Anticorupție este un organ consultativ, creat de către Ministerul Justiției. Aceasta a fost constituită în scopul eficientizării procesului de coordonare a politicilor în domeniul anticorupție și a celor conexe domeniului anticorupție, fiind formată din reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Este de aşteptat ca autorităţile să prezinte un raport către GRECO privind punerea în practică a celor 25 de recomandări până la 30 iunie 2025, pentru a putea evalua nivelul de conformitate al R. Moldova.

Anterior, autoritățile din Republica Moldova și-au luat angajamentul să implementeze recomandările GRECO până pe 30 iunie 2025, pentru a putea evalua nivelul de conformare a țării la cerințele europene.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care își propune perfecționarea capacității membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea conformității acestora cu standardele anticorupție. GRECO ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reforme legislative, instituționale și practice. Structura cuprinde cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, Kazahstan și Statele Unite ale Americii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE