Premierul Vlad Filat s-a întors în această noapte de la Bruxelles, unde, împreună cu ministrul Afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, a avut întrevederi cu liderii celor mai importante grupuri politice ale Parlamentului European.
Premierul s-a arătat mulţumit de vizita sa de două zile de la Bruxelles şi a declarat că europarlamentarii au dat asigurări R. Moldova în ce priveşte oferirea unui suport financiar. “Mesajul este că vor sprijini financiar R. Moldova, însă avem de depăşit o nouă etapă în ce priveşte semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, care de altfel, este determinant pentru a obţine şi alte surse din partea donatorilor externi”, a precizat Vlad Filat.
Despre obţinerea regimului de liberă circulaţie în UE, premierul a declarat că va fi discutat în timpul apropiat, în cadrul unei vizite pe care urmează să o întreprindă la Chişinău Comisarul european pentru politică externă şi de vecinătate, Benita Ferrero Waldner. 
Benita Ferrero Waldner a asigurat noul Guvern al Republicii Moldova de susţinerea deplină a UE în realizarea obiectivelor stabilite. Un cadru important în acest sens îl vor constitui negocierile Acordului de Asociere RM-UE care vor fi lansate pînă la sfîrşit de an. În acest sens, la finele întrevederii, a fost semnat Acordul de finanţare privind Asistenţa Tehnică şi Twinning în calitate de instrumente de sprijinire a implementării Planului de Acţiuni RM – UE (în cadrul ENPI 2009) în valoare de 7 milioane euro.
Vlad Filat a fost felicitat de europarlamentari care s-au angajat să sensibilizeze Comisia Europeană privind urgentarea acordării asistenţei macro-financiare Republicii Moldova în vederea depăşirii efectelor negative ale crizei economice şi acoperii deficitului bugetar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE