Curtea Constituţională a declarat neconstituționale unele prevederi ce vizau demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii naziste ca fiind activitate extremistă, anunță Politik.md.
Potrivit magistraților înaltei Curți, Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste conține un șir de neclarități, iar una din ele viza și demonstrarea unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare, cu atributele sau simbolica nazistă.
Autorul sesizării este deputatul PLDM, Ștefan Creangă, care afirmă că expunerea în lege nu e suficient de clară și previzibilă, precum și aduce atingere libertății de exprimare.
În acest sens, Curtea a reținut că articolul 32 din Constituție garantează tuturor cetățenilor libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil.
Curtea a constatat că potrivit legii, propagarea şi demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii  naziste, a unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare, cu atributele sau simbolica nazistă este calificată drept activitate extremistă.
Examinând întreaga redacție a art. 1 lit. b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste, Curtea a constatat lipsa unei definiții legale clare a atributelor și simbolicii naziste. În acest sens, articolul 23 din Constituție cât și Curtea Europeană prin jurisprudenţa sa impune ca normele adoptate de autorităţile publice să fie suficient de accesibile, clare şi previzibile.
Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene, o normă este accesibilă şi previzibilă numai atunci cînd este redactată cu suficientă precizie, în aşa fel încît să permită oricărei persoane să îşi corecteze conduita şi să fie capabilă, cu consiliere adecvată, să prevadă, consecinţele care pot apărea dintr-o normă.
Curtea a subliniat că în lipsa indicării precise în articolul 1 lit.b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 a listei sau a noțiunii care constituie atribute și simboluri naziste, prevederile acestuia devin imprecise și neclare, astfel încât nu permit cetățenilor să înțeleagă care simboluri sunt interzise, care sunt asemănătoare cu cele naziste și în același timp acordă instanțelor judecătorești o marjă de discreție extrem de largă în aplicarea acestora.
În acest sens, Curtea a reținut existența hotărârilor judecătorești cu interpretări diametral opuse a prevederilor art. 1 lit. b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste.
Prin prisma celor enunțate, Curtea a reținut că lipsa clarității atributelor sau a simbolicii  naziste, a atributelor sau simbolicii asemănătoare, pînă la confundare, cu cele naziste constituie o restrângere a libertății de exprimare, fapt contrar articolelor 23, 32 și 54 din Constituție. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Menționăm, că în acuala Lege cu privire la contracararea activităţii extremiste, activitate extremistă este considerată, printre altele, și propagarea şi demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii  naziste, a unor atribute sau simbolici asemănătoare, pînă la confundare, cu atributele sau simbolica nazistă. 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE