În aceste clipe toată atenția este îndreptată către Curtea Constituțională, acolo unde se produce unul dintre cel mai important eveniment, decizia CC asupra contestației PCRM împotriva alegerii președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu.
Vladimir Țurcanu, reprezentantul PCRM a prezentat în fața judecătorilor, motivele pentru care PCRM a decis contestarea deciziilor luate de Parlament în cadrul ședinței de constituire. Potrivit lui Țurcan, prin aceste decizii, inclusiv cea de alegere a speakerului, s-a urmărit uzurparea puterii în stat, fiind încălcate articolele 2 și 7 ale regulamentului Parlamentului, care prevăd că ședința de constituire include câteva etape: audierea raportulului CC, formarea fracțiunilor, alegerea președintelui, vicepreședinților și biroului permanent.
Deputaţii comunişti au menționat de mai multe ori faptul că la prima şedinţă a Parlamentului din 28 august, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) a încălcat un şir de articole din Constituţia R. Moldova şi Regulamentul Parlamentului.
Comuniştii spun că AIE nu a fost în drept să continue sedinţa şi să voteze preşedintele Parlamentului după ce decanul de vârstă Ivan Calin a anunţat pauză până la 4 septembrie, timp solicitat de PCRM pentru a-şi constitui fracţiunea parlamentară.
Deputaţii AIE resping acuzaţiile. Şi experţi în drept constituţional consideră legală alegerea lui Ghimpu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE