Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a comunicat că se va întruni miercuri, 9 septembrie, în şedinţă publică deschisă, pentru a lua o decizie privind actualizarea tarifelor la gaze pentru consumatorii finali.
Anterior, directorul general al ANRE, Vadim Ceban a comunicat că ANRE va lua o decizie privind modificare tarifelor la gaze după efectuarea unei analize a rezultatelor activităţii întreprinderilor din ramură în semestrul I al anului 2009. Ceban a menţionat că ANRE a primit de la SA „Moldovagaz” confirmarea noului preţ de achiziţie a gazelor, stabilit de SAD „Gazprom” pentru trimestrul trei al anului 2009, în mărime de 182,3 dolari SUA pentru 1000 metri cubi de gaze.
Potrivit metodologiei tarifare, ANRE este în drept să ajusteze tarifele numai în cazul în care există factori obiectivi care implică devieri financiare de peste 3% din costurile totale incluse în tarif. 
Anterior premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi, declara că, în legătură cu modificarea costului de achiziţie a gazelor pentru ţară în trimestrul III al anului 2009 (cu 26,9%), tariful la gazele naturale ruseşti pentru consumatorii finali din Moldova poate fi redus, cu cel puţin 10%. Ea a declarat că reducerea poate fi şi mai mare şi a solicitat ANRE să efectueze calculele respective operativ.
Totodată, preşedintele Consiliului de administraţie al ÎM moldo-ruse „Moldovagaz” SA, Alexandru Gusev, a solicitat guvernului şi ANRE să menţină până la finele anului tariful actual pentru consumatorii finali din Moldova. Gusev şi-a motivat cererea prin faptul că în primul trimestru al anului 2009 compania Moldovagaz a înregistrat pierderi în valoare de 36 mil. dolari SUA, iar tarifele la gaze pentru consumatorii finali nu au fost ajustate la creşterea preţurilor de achiziţie. Potrivit lui, preţul mediu al importului gazelor naturale în primul semestru al anului 2009 a constituit 322 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, iar tariful pentru consumatorii finali a constituit 2895 lei (263 USD) pentru o mie metri cubi. Gusev a mai menţionat că în trimestrul I s-a redus şi volumul gazelor tranzitate pe teritoriul Moldovei.
Expertul IDIS „Viitorul” Victor Parlicov a declarat că decizia pe care urmează să o adopte ANRE miercuri ar putea fi imprevizibilă, deoarece ANRE nu calculează tarifele conform Metodologiei, ci apără interesele companiei „Moldovagaz”. „Aceasta din urmă, a obţinut în anul 2008 un profit fabulos, care este egal cu suma tuturor profiturilor întreprinderilor din domeniul energetic din Moldova”, a spus Parlicov. Potrivit lui, după înregistrarea unui asemenea profit în 2008, de care trebuia să se ţină cont de ANRE, tariful pentru consumatori finali trebuia să se reducă cu cel puţin 900-1000 lei pentru o mie metri cubi. Mai mult ca atât, tariful la gazele livrate de către „Gazprom” s-a ieftinit din luna iulie, cu 90 dolari SUA, iar ANRE examinează modificarea tarifelor abia acum.  
Potrivit contractului semnat în 2006 de SA „Moldovagaz”şi SAD „Gazprom”, preţul de achiziţie a gazelor naturale, în trimestrul trei al anului 2009, a fost calculat reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de „Gazprom” în ţările europene, înregistrat la 1 ianuarie 2009, ajustat la coeficientul de reducere a preţului pentru Moldova în 2009 egal cu 0,8 şi la coeficienţii de modificare a preţurilor pre piaţa internaţională a produselor petroliere în ultimele nouă luni. Ultima actualizare a preţurilor de către ANRE a avut loc la 30 iulie 2008, în urma majorării preţului de achiziţie a gazelor naturale de la 191 până la 283 dolari SUA pentru 1000 metri cubi.
Începând cu 1 august 2008, tariful mediu de livrare a gazelor naturale constituie 3523 lei (fără TVA 5%) pentru 1000 metri cubi.
Potrivit datelor financiare ale companiei „Moldovagaz”, în anul 2008 compania a obţinut un profit net în valoare de 387,4 mil. lei, iar volumul vânzărilor s-a majorat cu 3,5% faţă de 2007 şi a constituit 7 mlrd. 798 mil. lei. Totodată, mărimea capitalului propriu al companiei s-a majorat de 4,5 ori şi a atins 4 mlrd. 662 mil. lei.
Preţul mediu al gazelor ruseşti pentru Moldova în 2008 a constituit 243 mil. dolari SUA pentru o mie metri cubi, majorându-se cu 35% faţă de 2007. Potrivit datelor preliminare, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în trimestrul I al anului 2010 va constitui circa 280 dolari SUA pentru 1 mie metri cubi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE