poilitik.mdȘi proiectul Alianței pentru Integrare Europeană de modificare a articolului 78, a fost avizat de Curtea Constituțională (CC), marți, 4 mai, în cadrul unei ședințe. Proiectul AIE presupune alegerea șefului statului de către popor și demiterea lui, în cazul unor încălcări grave sau infracțiuni, de către Parlament cu votul a 67 de deputați. Curtea Constituțională a sugerat Parlamentului să nu atingă unitatea materiei constituționale.
Săptămâna trecută a fost avizat proiectul propus de PCRM privind modificarea articolului 78, care propune alegerea preşedintelui de către Parlament, în trei tururi de scrutin.
În această ordine de idei, președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere a menționat că nu exclude și parvenirea altor proiecte de modificare a articolului privind alegerea şefului statului, iar dacă nici unul dintre aceste două nu va fi adoptat, proiectele pot fi scoase la referendum la propunerea Guvernului sau la intenția cetăţenilor, care nu trebuie să fie mai puțini de 200 000 la număr. 
Menționăm că aceste două proiecte urmează să fie examinate de către Parlament după şase luni de la avizarea lor. Aceasta înseamnă că modificarea respectivă ar putea fi votată abia în luna octombrie. În cazul în care nu se va ajunge la un consens între partidele parlamentare în ceea ce priveşte textul viitorului articol și nici un proiect de modificare a art. 78 nu va întruni numărul necesar de voturi (2/3) în Parlament, ar putea fi organizat un referendum. În cadrul referendumului cetăţenii îşi vor exprima punctul de vedere privind alegerea preşedintelui.
Tot astăzi, preşedintele interimar Mihai Ghimpu va purta discuţii pe marginea proiectelor avizate de CC la Strasbourg, cu membrii Comisiei de la Veneţia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE