După ce Guvernul Republicii Moldova a fost informat despre cererile depuse la CEDO de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo pe motivul persecutării acestuia pe criterii politice, Ministerul Justiției a anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că până pe 22 septembrie își va prezenta poziția în această chestiune.

Soluționarea cazului Stoianoglo la CEDO ar putea dura chiar câțiva ani. Cel puțin de această părere sunt câțiva experți în drept, care au participat în cadrul emisiunii Morari.live.

”De regulă, toate cazurile care ajung la CEDO se examinează în ordine cronologică, cu excepția situațiilor prevăzute de regulamentul CEDO când permite examinări în regim de urgență. Aceste proceduri se aplică atunci când, în urma neexaminării rapide a cererii, ar putea surveni niște lucruri iremediabile, care pot crea niște consecințe foarte grave, atât pentru reclamant, cât și pentru situația existentă în țară. Aici este greu de explicat care temei a fost utilizat de CEDO în cazul domnului Stoianoglo, însă cert este un lucru: eu vă asigur că CEDO în 99 la sută nu comunică cazurile inadmisibile. De regulă, dosarul trece prin filtrul intern al CEDO și atunci când sunt primele aparențe că cererea este admisibilă, ea se comunică. (…)După ce Guvernul își prezintă poziția, aceste observații ale guvernului sunt comunicate reclamantului. Această situație poate dura ani. Depinde cât de clar este prezentată situația. Teoretic, dacă totul va fi prezentat clar, poate și la începutul anului viitor vom putea avea o decizie”, a declarat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

Fostul Secretar de Stat, juristul Nicolae Eșanu menționează că viteza de soluționare a cazului Stoianoglo la CEDO va depinde și de modul în care părțile vor reuși să prezinte faptele și să-și argumenteze pozițiile.  

”Totul va depinde de partea factologică, cât de grave sunt problemele. Foarte importante vor fi și explicațiile guvernului. Dacă guvernul va veni cu explicații care vor ridica semne pertinente de întrebare cu privire la argumentele prezentate de reclamant, atunci va fi o viteză, dacă vor fi răspunsuri de genul pe care le-a prezentat astăzi Ministerul Justiției, atunci va fi alta. Este clar că trebuie să rămână la subiect”, spune juristul Nicolae Eșanu.

Iurie Mărgineanu, avocatul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo a menționat că în cererea depusă la CEDO sunt cinci capete de acuzare.

”Sunt cinci capete de acuzare: în primul rând, suspendarea, reținerea și arestare. Impunerea din partea instanței a unor restricții prin care se dă de înțeles că nu ai dreptul să apari în loc public și să spui ceva acolo și este încălcat dreptul la un tribunal. Mai exact, nu i s-a permis procurorului general de a contesta în instanța de judecată suspendarea sa”, spune Iurie Mărgineanu.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în luna octombrie 2021. Acesta este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, abuz în serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent, favorizarea unui grup criminal organizat, dar și încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE