Implementarea votului prin corespondență ar putea costa bugetul național aproximativ 14 milioane de lei, 8 dintre care sunt cheltuieli poștale. Bugetul este unul estimativ calculat pentru un eșantion de 10 mii de alegători, a precizat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Potrivit acesteia, un vot prin corespondență va costa în medie 16 dolari pentru Statele Unite ale Americii și 17 dolari canadieni pentru cetățenii care vor vota în Canada. Dacă numărul de alegători va fi mai mare de 10 mii, cheltuielile se vor majora.

„Zece mii de alegători dacă vor opta să voteze prin corespondență, primul buget indică circa 50 000 de lei pentru activitatea unui birou electoral și dacă înmulțim cu patru. Un consiliu electoral cu un deviz de cheltuieli de 500 de mii de lei, buletinele de vot care vor trebui expediate mai devreme alegătorilor va fi o tranșă tipărită pentru cei care vor solicita votul prin corespondență este în jur de 1 700 000 de lei. Ce mai mare parte a bugetului votului prin corespondență este de circa 8 milioane de lei”, a comunicat Angelica Caraman.

Totodată, președinta CEC a afirmat că votul prin corespondență costă mai scump decât cel obișnuit, iar campania electorală din țara noastră este foarte scurtă, ceea ce mărește costurile.

Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda sunt alte patru state în care ar urma să fie testat votul prin corespondență, a mai precizat președinta CEC.

Amintim că recent Comisia Electorală Centrală (CEC) a avizat pozitiv testarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada, iar opoziția parlamentară a solicitat avizul Comisiei de la Veneția. Inițiativa legislativă privind votarea prin corespondență a fost votată de parlament în prima lectură. Totodată, opoziția a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională dacă va fi adoptat în lectura a doua.

Precizăm că votul prin corespondență se aplică în 53 de țări ale lumii, inclusiv în 13 state din Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE