„În anul 2022, Guvernul a pus la dispoziție antreprenorilor prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului un ajutor financiar de circa jumătate de miliard de lei, în condițiile în care timpurile nu sunt cele mai ușoare”, a declarat directorul ODA, Dumitru Pîntea. Printre crizele care au afectat antreprenorii, Pîntea a enumerat pandemia COVID, criza de securitate generată de războiul din Ucraina, inflația și criza energetică.
„Pe lângă reforma ODA, o acțiune importantă a fost reformarea programelor existente și lansarea unor noi. (...) Am lansat și un program de inovații digitale și start-upuri tehnologice pentru a susține inventatorii și inovatorii din țara noastră. La moment avem 70 de aplicații care sunt în proces de evaluare”, a declarat directorul ODA.
Totodată, în 2022 a fost lansat un program de retehnologizare și eficiență energetică. Prin urmare, 20 de antreprenori și-au instalat panouri fotovoltaice și au redus consumul propriu de energie.
În ceea ce privește planurile pentru 2023, Dumitru Pîntea susține că vor fi continuate toate programele existente și vor fi lansate patru programe noi.
„ Femei în afaceri, care deja este în dezvoltare și ne-am propus ca în primul trimestru să-l lansăm în consultări publice; Un program destinat micilor producători, pentru afacerile mici sau cele de familie, care va purta inclusiv necesitățile de cheltuieli investiționale; Un program pentru furnizorii locali, care vin să conecteze mai bine antreprenorii din Republica Moldova cu antreprenori din state străine, ca să stimulăm volumul de export de produse autohton; Al patrulea program este pentru Turismul rural, unde venim cu anumite chestii specifice ca să țintim mai bine antreprenorii”, a precizat Pîntea.
Totodată, în 2023, ODA își propune lansarea mai multor instrumente de finanțare de acces la credite, care va permite accelerarea interacțiunii dintre bănci, antreprenori și ODA.
„Evident, un instrument important este lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică (FACEM), care este pe ultima sută de metri de a fi definitivat și supus Guvernului spre aprobare. Acest fond va permite credite cu dobândă redusă și fixă pentru cei care vor să investească pe termen lung”, a mai spus directorul ODA.
Pîntea s-a referit și la dificultățile care apar în contextul interacțiuniii între stat și mediul antreprenorial, iar una din priorități este că statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua. Din peste trei mii de dosare depuse anul trecut de către antreprenorii moldoveni pentru a-și dezvolta sau iniția afaceri prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, doar 500 au primit răspuns pozitiv, a precizat directorul Dumitru Pîntea în cadrul unei conferințe de presă, notează IPN.
Potrivit directorului, la baza acestor refuzuri sunt motive pe care antreprenorii trebuie să le ia în calcul: planul financiar a fost scris greșit sau nu au ales momentul potrivit pentru a investi.
„Nu poți să motivezi că vei face export, când nu poți face față pe piața internă. În acest caz poate ar trebui să aleagă alt segment. Noi avem diferite proiecte, orice antreprenor poate să acceseze acest program, dar trebuie să își evalueze corect posibilitățile. Al treilea motiv este viabilitatea afacerii: statul nu poate să susțină afaceri care în scurt timp vor eșua”, a declarat Dumitru Pîntea.
Bugetul ODA se formează din diferite surse, primordial este bugetul de stat. Pe lângă aceasta, ODA este în discuții cu partenerii externi.
„Suntem în proces de discuție cu partenerii externi în vederea obținerii a 8 milioane de euro, cu Banca Mondială discutăm despre oferirea a 15 milioane de euro pentru garantarea creditelor, dar și cu Agenția Germană pentru Dezvoltare. ODA are un buget de jumătate miliard de lei pentru anul 2023”, a precizat directorul.
Legat de programele desfășurate, Dumitru Pîntea a remarcat că programul PARE 1+1 s-a transformat în 1+2. La fiecare leu investit, statul oferă 2 lei.
„Avem programe care oferă și până la 500 de mii de lei. Am lansat un program nou, de tehnologizare și eficiență energetică. Avem în jur de 20 de antreprenori care și-au instalat panouri voltaice și au redus consumul. Fiecare al 10-lea antreprenor a primit ajutor de la stat”, a menționat Dumitru Pîntea.
Ministrul economiei, Dumitru Alaiba, a spus că obiectivul întregului minister pe care îl conduce este dezvoltarea economiei prin crearea de noi locuri de muncă și înființarea noilor afaceri, iar ODA este instituția cea mai potrivită pentru a susține acest deziderat.
„Cu cât mai puțină birocrație, cu atât mai multă libertate. Asta înseamnă ca statul să facă doi pași în urmă și să ofere libertate pentru dezvoltare. Doar așa putem ajunge la salarii mai mari și să devenim competitivi pentru investitori. Vom continua să îmbunătățim modul de susținere a afacerilor”, a declarat Alaiba.