Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a prezidat un șir de ședințe de lucru cu agricultorii, a menționat că mai multe soluții parvenite au fost deja introduse în proiecte de legi.
„Astăzi a fost semnat Pachetul Legislativ pentru susţinerea sectorului agricol şi pot spune că angajamentul care a fost asumat în urmă cu aproape două luni în faţa agricultorilor este realizat în mare parte. Atunci a fost promis că până la jumătatea lunii iulie vom elabora propuneri de ajustare a legislaţiei în domeniul agricol, astfel încât activitatea lor să aibă la bază procese simple, transparente, eficiente şi de siguranţă.
Pentru ca munca lor să nu fie în zadar, să se bucure de rezultate mai bune şi chiar să crească şansele pentru a-şi dezvolta afacerile. Important de menţionat este că procesul de elaborare a pachetului agricol a fost unul complex, discuţiile aprinse nu au lipsit şi, în unele cazuri, au fost făcute compromisuri. Însă, cred că după ce propunerile noastre vor deveni legi aplicabile, agricultura va fi şi o activitate plăcută, nu doar o sursă de venit cu riscuri enorme. Or, scopul nostru este sporirea competitivităţii în domeniul agricol şi, concomitent, ridicarea nivelului de calitate a produselor”, scrie Adrian Candu pe blogul său.
De asemenea, el se referă la avantajele semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. „Locul producţiei noastre este pe piaţa europeană, unde există  concurenţă sănătoasă, inovaţii, număr mare de consumatori şi reguli de piaţă respectate”, susține Candu. Tot el afirmă că săptămâna viitoare, pachetul agricol urmează să fie supus votului.
Astfel, conform dezbaterilor, propunerile prevăd:
1. Stabilirea cotei de 0% la impozitul pe venit, cu condiţia ca agricultorii să reinvestească venitul obţinut în dezvoltarea propriei afaceri, începând cu anul 2015.
2. Crearea unui mecanism de creditare profitabil pentru agricultori, cu aplicarea unor rate preferenţiale la dobânzile bancare, şi simplificarea mecanismelor de obţinere a creditelor.
3. Elaborarea unei noi metodologii şi a unor modificări legislative privind formarea preţurilor la produsele petrolier, inclusiv prin stabilirea dreptului de import a motorinei de către agricultori pentru propriile necesităţi.
4. Accesul fermierilor la organele responsabile de gestionare a banilor ce provin din proiecte naţionale şi internaţionale de finanţare a agriculturii, ceea ce le-ar permite monitorizarea modului în care sunt repartizate aceste mijloace financiare.
5. Instituirea termenului de 30 de zile în care comercianţii sunt obligaţi să achite producătorilor pentru produsele agroalimentare uşor perisabile, în conformitate cu legislaţia comunitară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE