William Lai (Lai Ching-te), de la Partidul Democrat Progresist (DPP), a devenit primul candidat la președinție care a obținut cinci milioane de voturi în Taiwan, potrivit posturilor locale de radio și televiziune, urmând să fie noul președinte, transmite BBC.

Principalul său adversar, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani şi candidat al formaţiunii Kuomintang (KMT), care pledează pentru apropierea de Beijing, și-a recunoscut înfrângerea

„Vă mulțumesc tuturor. Am făcut tot ce am putut, sunt foarte trist că nu am putut finaliza schimbarea guvernului. Îmi pare foarte rău”, a declarat Hou Yu-ih de la KMT.

„Sper că toate partidele pot face față provocărilor din Taiwan. Avem nevoie de un Taiwan unit”, a declarat el.

La scurt timp după ce KMT și-a recunoscut înfrângerea în fața lui William Lai în cursa prezidențială, al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, de la micul Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă drept anti-establishment, și-a recunoscut și el înfrângerea.

Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost calificat de Beijing drept „grav pericol” deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă.

Taiwanezii au votat de asemenea pentru reînnoirea celor 113 locuri ale Parlamentului, unde DPP ar putea să-şi piardă majoritatea.

În cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, fiecare buletin de vot a fost arătat şi citit cu voce tare de către responsabilii numărătorii – un proces deschis publicului – înainte de a fi contabilizate.

Birourile s-au închis la ora 16.00 (8.00 GMT) în acest teritoriu de 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi salutat ca un model de democraţie în Asia.

Toată săptămâna, Beijingul şi-a crescut presiunea diplomatică şi militară. Joi, cinci baloane chineze au traversat linia mediană care separă insula autonomă de China, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, care a observat şi zece avioane şi şase nave de război.

Sâmbătă, jurnalişti ai AFP au observat un avion de luptă chinez deasupra oraşului Pingtan, cel mai apropiat de Taiwan, iar pe reţeaua de socializare chineză Weibo, hashtag-ul „Election in Taiwan” a fost blocat dimineaţa.

Beijingul a chemat electoratul din insulă să facă „alegerea corectă” şi armata chineză a promis „să zdrobească” orice dorinţă de „independenţă”, notează AFP.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte a rivalităţii dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului, şi Washingtonul intenţionează să trimită o „delegaţie informală” în insulă după vot.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE