Cu ocazia debutului noului an de studii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în fața profesorilor și studenților de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Președintele a menționat că una din cele mai prioritare sarcini pentru stat este să facă din educația copiilor Moldovei cel mai puternic liant al societății.  Ea a menționat și despre datoria de a crește gradul de încredere al societății în educație. Maia Sandu a spus că, indiferent de deosebirile dintre părinți, firești în democrație, copiii învață împreună.

„Eu cred că este datoria noastră să-i învățăm pe copiii noștri să fie mai uniți și mai solidari decât am reușit să fim noi. Prin tot ceea ce facem - și aici profesorii pot face mai mult decât politicienii -, cred că avem datoria să creștem gradul de încredere al societății în educație, să ne investim energia în a colabora unii cu alții în loc să o risipim pentru a ne concentra pe diferențele dintre noi”, a menționat Sandu.

Maia Sandu i-a îndemnat pe elevi să deprindă analiza critică și dicernământul, să facă diferența de esențial și periferic, iar profesorii să fie exigenți.

„Aș lega ideea de exigență de cea de discernământ. Lumea se schimbă uluitor de repede și suntem uimiți cu toții de cantitatea de informații la care sunt expuși copiii noștri și noi toți. Câștigătorii competiției globale de mâine sunt cei care azi deprind analiza critică și discernământul în școli. Cei care pot să facă diferența dintre adevăr și minciună, cei care pot să facă diferența între just și injust, între esențial și periferic. În opinia mea exigența în mediul școlar duce la cetățeni dotați cu un bun discernământ, la tineri care se pot orienta mult mai bine la rapidele schimbări din lumea de azi”, a menționat Maia Sandu.

În acest an conform estimărilor făcute de experți, circa 340 mii de copii vor merge la școală sau cu 3 mii mai mulți decât anul trecut.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE