Banca Națională a Moldovei a decis joi, 19 septembrie, menținerea la nivelul de 3,60 la sută anual a ratei de bază pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt. De asemenea, este păstrată la nivelul de 5,6 la sută rata dobânzilor pentru creditele overnight și la nivelul de 1,6 la sută rata pentru depozitele overnight.

Decizia a fost aprobată după evaluarea condițiilor monetare pe piața depozitelor, creditelor și cea valutară, care a arătat o situație favorabilă pentru menținerea inflației la nivelul de cinci la sută, cu devieri de plus-minus 1,5 puncte procentuale pe termen mediu.

BNM constată și scăderea continuă a ratelor dobânzilor pentru creditele noi acordate în lei în luna august, până la 8,68 la sută anual sau cu 0,14 puncte procentuale mai puțin față de luna iulie. Rata medie ponderată a dobânzii pentru depozite s-a majorat cu 0,19 puncte procentuale și a ajuns la 3,18 la sută.

Principalele riscuri vin de la evoluția cotațiilor pentru petrol, prețurilor pentru alimente și materia primă. De asemenea, incertitudini provoacă producției agricolă, situației tensionată pe planul regional și global, în special riscurile escaladării acesteia.

Potrivit experților o politică monetară relaxată este un avantaj pentru persoanele fizice care se creditează la bănci cu dobânzi, deocamdată, favorabile lucru care nu se întâmplă pentru sectorul real al economiei, acolo unde agenții economici, implicit persoanele juridice sunt prudenți să se crediteze de la bănci.

Expertul, Veaceslav Ioniță susține că acum Republica Moldova are nevoie de încurajarea și creșterea consumului din partea populației. Lipsa consumului înseamnă lipsa de TVA, lipsa accizelor, lipsa impozitelor în bugetul de stat, iar țara are nevoie de intensificarea investițiilor. Este anormal ca într-o economie, mediul de afaceri nu doar că nu se creditează, dar el finanțează sectorul bancar.

„Dacă anul 2024 nu va fi transformat într-un al al investițiilor și în unul de încurajare a consumului populației, nu avem nici o șansă să pornim motoarele economiei. Politicile publice, care vor fi promovate în următorul timp, trebuie să țină cont de două lucruri: încurajarea investițiilor și încurajarea consumului, inclusiv consumului investițional al populației în obiecte. Fără acest lucru, din pacate, nu vom putea ieși din această gaură în care ne aflăm deja de mai mulți ani. Este anormal să ai un surplus de lichiditate de 50 de miliarde de lei, o creștere de 50% într-un singur an”, spune Veaceslav Ioniță.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE