Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a anunţat disponibilitatea să desfăşoare două proiecte noi în municipiul Chişinău. Despre aceasta a anunţat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, din 22 iunie.
Potrivit şefului administraţiei municipale, este vorba de un proiect comun cu SA „Apă-Canal Chişinău” şi anume efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru întreaga activitate a societăţii. Efectuarea şi punerea în aplicare a studiului respectiv ar simplifica procedura de accesare a fondurilor europene pentru reconstrucţia şi dezvoltarea întreprinderii, inclusiv staţia de epurare a apelor. În acest sens, există deja şi o aprobare preliminară din partea BERD, pentru un grant de 3 milioane Euro.
Al doilea proiect al Primăriei Chişinău cu BERD este legat de transportul public. După cum a informat Dorin Chirtoacă, Banca Europeană poate acorda 3 milioane Euro pentru procurarea a noi troleibuze, dar şi un împrumut de 9 – 10 milioane Euro pentru renovarea completă a Parcului de troleibuze nr. 1 şi procurarea a 90 de troleibuze noi.
Primarul de Chişinău a precizat că proiectele puteau începe încă la 24 februarie a.c., aceasta însă nu s-a întâmplat deoarece activitatea Consiliul Municipal este blocată. La moment, demararea proiectelor este condiţionată de mai multe măsuri ce trebuie luate la nivelul celor două regii, SA „Apă-Canal Chişinău” şi ÎM „Regia Transport Electric”, inclusiv aspectul tarifelor. „Săptămâna trecută ne-au anunţat că iniţierea proiectelor se întârzie, avându-se în vedere situaţia din Consiliul municipal Chişinău”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Proiectul se află la prima etapă de negocieri. Mai rămân încă două, la care, potrivit edilului, nu se poate merge fără atitudine responsabilă din partea Consiliului Municipal Chişinău. După cum a remarcat primarul de Chişinău, experienţa altor oraşe unde s-au desfăşurat proiecte similare demonstrează că societăţile care le-au aplicat au reuşit recuperarea cheltuielilor şi au devenit unele dintre cei mai buni contribuabili ai bugetelor locale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE