Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va deschide pentru Republicii Moldova o nouă linie de credit, în valoare de 165 milioane euro, pentru achiziții de gaze, a spus ministrul energiei, Victor Parlicov

Potrivit lui, în cadrul reuniunii „Platforma de sprijin pentru Moldova” a fost semnat un Memorandum în acest sens. Documentul mai presupune acordarea unui grant de la guvernul norvegian, Programul NANSEN, care în 2023 se ridică la 42 milioane Euro. Dintre acestea, 34 milioane de euro vor suplimenta fondurile oferite de BERD pentru achiziționarea gazelor naturale, iar 8 milioane sunt destinate întăririi rezilienței financiare și vor fi alocați prin Banca Mondială.

Ministrul a menționat că banii vor fi folosiți nu doar pentru achiziții de gaze, ci și pentru dezvoltarea Energocom, care ar trebui să devină un jucător activ pe piața de energie.

De asemenea, în cadrul reuniunii „Platforma de sprijin pentru Moldova”, Ministerul Energiei a semnat un Memorandum cu Banca europeană de investiții (BEI) privind un grant de 15 milioane de euro, care va fi utilizat pentru sectorul energetic, infrastructură și protecția mediului.

În plus, a fost semnat un memorandum cu Agenția franceză de dezvoltare și banca de stat germană Kreditanstalt für Wiederaufbau. Este vorba despre acordarea a 68 de milioane de euro (38 de milioane sub formă de grant) pentru îmbunătățirea eficienței energetice a instituțiilor publice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE