O delegație a reprezentanților BERD au atenționat autoritățile de la Chișinău privind dezvoltarea economică a Republicii Moldova, referindu-se în mod special la necesitatea ameliorării situaţiei în sistemul financiar-bancar, îmbunătăţirii climatului de afaceri, dar şi urgentării implementării proiectelor în sectorul energetic al ţării noastre.
Aceste subiecte au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Valeriu Sreleț și delegația BERD. Ultimii și-au reconfirmat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în promovarea investiţiilor, precum şi de a acorda consultanţă în dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor în ţara noastră. „BERD intenţionează să colaboreze cu Republica Moldova în continuare, inclusiv în vederea depăşirii situaţiei dificile din sectorul bancar”, a spus Francis Malige, Director Executiv Regional pentru Europa de Est şi Caucaz.
Totodată, reprezentanţii BERD au menţionat importanţa negocierilor pe marginea noului Program de colaborare a Republicii Moldova cu FMI, consolidării sectorului bancar şi asigurării integrităţii justiţiei. Oficialii au exprimat disponibilitatea BERD de a acorda expertiza şi asistenţa necesară în acest sens.
Primul ministru a spus că este importantă dezvoltarea infrastructurii pentru o economie sustenabilă, precum şi consolidarea sistemului financiar-bancar al ţării, prin atragerea investitorilor cu renume. De asemenea, el a vorbit despre transpunerea bunelor practici de administrare şi dezvoltare a afacerilor conform standardelor internaţionale.
Șeful Executivului a cerut să fie activizată aplicarea proiectelor demarate cu suportul BERD şi a altor donatori în Moldova, exprimând determinarea echipei pe care o conduce de a urgenta aceste procese. „Guvernul pe care îl conduc nu doar declară, dar şi întreprinde paşi concreţi pentru a avea o colaborare eficientă cu partenerii de dezvoltare”, a subliniat Valeriu Streleţ.
„Apreciem faptul că BERD finanţează peste 100 de proiecte în Moldova, cu un buget de peste 900 de milioane de euro. Astfel, BERD a fost şi rămâne un partener constant al Republicii Moldova”, a mai adăugat premierul.
Din delegația Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au făcut parte: Francis Malige, Director Executiv Regional pentru Europa de Est şi Caucaz, Bruno Balvanera, Director BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, şi Julia Otto, Şefa Biroului BERD în Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE