Dosarele de redobândire a cetăţenire române vor fi procesate în următoarele şase luni, a promis preşedintele Traian Băsescu într-un interviu acordat postului de televiziune Pro TV. Totodată, a mai spus preşedintele român, nu va mai fi necesară reşedinţa română. „Vor fi valabile şi dosarele în care se indică domiciliul în R. Moldova”.
Săptămâna viitoare, a dat asigurări Băsescu, va fi creată o Agenţie specială care va urgenta soluţionarea dosarelor depuse cu mulţi ani înainte de noua Ordonanţă intrată în vigoare la mijlocul anului trecut.
„La Ministerul Justiţiei este o direcţie care lucrează o zi pe săptămână. Se adună şi analizează dosarele. Acum se lucrează pe două direcţii – dosarele mai vechi, depuse înainte de Ordonanţă şi cele depuse după pentru ca să se reuşească acordarea cetăţeniei în 5 luni aşa cum prevede noua lege”.
În acest context, procedura va fi simplificată, promite Băsescu. Doritorii de a depune dosarul de redobândire a cetăţeniei nu vor mai fi nevoiţi să se programeze, iar dosarele vor putea fi depuse şi la cele cinci secţii consulare din România care urmează să se deschidă până la sfârşitul lunii februarie. Este vorba de Iaşi, Galaţi, Timişoara, Cluj şi Suceava.
Tot la sfârşitul lunii februarie urmează să fie deschis consulatul de la Cahul. Cât priveşte secţia consulară de la Bălţi, „sperăm să fie deschis la fel de curând. Din câte am înţeles, s-a găsit o clădire care să fie cumpărată de la stat”. Dincolo de aceste două consulate, „noi suntem gata să deschidem oricâte consulate va cere R. Moldova”, a precizat şeful statului român.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE