O masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană s-a deplasat spre sud-estul Europei. Norul este o combinație de ploaie și de praf și reduce din vizibilitate. În perioada 23-24 aprilie, norul a ajuns și în România și în Republica Moldova. Urmează ca masa de aer încărcată cu particule de praf saharian să se deplaseze spre nord-est și să se îndepărteze.

Agenția de Mediu din Republica Moldova a precizat că picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția disconfortului estetic. Conform observațiilor efectuate de Agenție la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți, raionul Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5.

Mai mulţi proprietari de automobile s-au trezit de dimineaţă cu mașinile acoperite de un strat de nisip, fenomenul fiind accentuat de ploaia slabă, care a făcut ca acest nisip să lase urme vizibile.

Între timp, Agenția de Mediu afirmă că picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate. Mai mult, conform observațiilor efectuate de specialiști la stațiile automate din municipiul Chișinău și satul Mateuți, raionul Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5.

Totuși, medicii avertizează că praful saharian ar putea crea disfuncții pentru persoanele cu diferite boli pulmonare,

Cele mai pronunțat norul saharian s-a manifestat în Libia, dar și în Grecia.Potrivit Centrului European de prognoza, acesta ar fi al patrulea val de praf saharian care ajunge deasupra Europei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE