Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a subliniat, astăzi, 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de premierul Vlad Filat, că demnitarii trebuie să se gândească la beneficiile, pe care le vor obține cetățenii din stânga Nistrului, în urma semnării Acordului de Asociere a R Moldova la UE, anunță Politik.md.

Potrivit lui Barroso aceasta ar fi un indiciu în găsirea unui compromise privind păstrarea integrității teritoriale ale R Moldova și aderării acesteia la UE. „Este o problemă internă a R Moldova, dar în soluționarea ei sunt implicate forțe din exterior. Noi facem tot ce putem ca să oferim suport în această problema. Dar după cum știți, nu ptem conecta aceasta cu perspectiva integrării europene. Este important să se găsească o soluție. Noi vedem că sunt câteva idei posibile pentru a obține niște rezultate concrete în cadrul acestor negocieri de Asociere. Cum pot beneficia oamenii care trăiesc în Transnistria de acest Acord, aceasta este întrebarea care contează. Noi vrem ca de acest Acord să beneficieze fiecare din Moldova, inclusiv cei care trăiesc în Transnistria. Dar nu trebuie să facem conexiuni directe dintre problema transnistreană și perspectiva europeană a Moldovei”, a spus înaltul demnitar.
În context, premierul R Moldova, Vlad Filat a ținut să precizeze că R Moldova va continua să mucească pentru a deveni din partener al UE - o parte componentă a UE, dar și ca țara noastră să aducă un plus valoare Uniunii Europene.
„Acest lucru îl vom face, aici, acasă, având sprijinul Dvs. Vă doresc suces și sper ca această vizită să aducă mai multă înțelegere referitor la ceea ce se întâmplă în R Moldova. Ce aștept eu cel mai mult în urma vizitelor care sunt făcute în Republica Moldova? Eu vreau ca să vină cât mai mulți oameni în R Moldova să ne vadă, să ne înțeleagă și să ne simtă. Și eu sper ca în afara acestei vizite, dincolo de analiza relațiilor bilaterale, Dvs o să vedeți că suntem europeni”, a menționat Vlad Filat.
Menționăm, că Acordul de Stabilizare și Asociere a R Moldova la UE va permite trecerea relațiilor RM-UE la un nivel calitativ nou, obținând acces la instrumente financiare europene mai importante, asigurând o continuitate a proceselor de reformă. Semnarea Acordului de Asociere va oferi Moldovei recunoașterea de către UE a perspectivei de integrare și, respectiv, a obținerii pe viitor a calității de membru UE.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE