Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a anunţat marți, 9 iunie în cadrul unei conferinţe de presă candidatura pentru un al doilea mandat în fruntea executivului comunitar.
La o conferinţă de presă la Bruxelles, Barroso s-a declarat onorat de propunerea preşedintelui Consiliului European de a candida pentru un nou mandat şi acceptă această provocare.
"L-am întrebat pe preşedintele Barroso dacă este pregătit pentru un al doilea mandat şi am avut un răspuns pozitiv", a spus Jan Fischer, prim ministru Republicii Cehe, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, desfăşurate săptămâna trecută, confirmă însă că formaţiunile de centru-dreapta care îl susţin pe fostul premier portughez pentru un nou mandat vor rămâne forţa politică dominantă în Parlamentul European.
Barroso beneficiază şi de sprijinul a trei premieri de stânga - portughezul Jose Socrates, britanicul Gordon Brown şi spaniolul Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Jose Manuel Barroso este preşedintele Comisiei Europene din 2004 și are 53 de ani. Barroso și-a anunțat candidatura după discuţii cu liderii din Cehia şi Suedia, ţări care deţin actuala şi viitoarea conducere prin rotaţie a blocului comunitar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE