Noile negocieri dintre Rusia şi Ucraina pe marginea problemei gazului nu au dus la niciun rezultat. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a atenţionat Uniunea Europeană (UE) că riscul de a avea probleme cu livrările de gaz există şi la această oră, deoarece Ucraina trebuie să pompeze în depozitele sale subterane circa 19,5 miliarde de metri cubi de gaz, la un preţ de peste 4 miliarde de dolari.
“Dacă Ucraina are bani - este foarte bine, însă noi punem la îndoială capacitatea de plată a acestei ţări”, a explicat Medvedev, propunând ca UE să găsească bani pentru Ucraina.
Premierul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia s-a adresat deja Comisiei Europene, cu propunerea de a finanţa împreună alimentarea cu gaz a depozitelor din Ucraina, însă i s-a răspuns că “pentru Ucraina nu există finanţe”.
Putin a adăugat că Rusia negociază cu Ucraina problema pompării de gaz în depozite în contul viitorului tranzit de gaz rusesc spre Europa, precizând totuşi că “afacerea nu merită, din cauza viitoarelor alegeri prezidenţiale (din Ucraina) şi a posibilei reorganizări a structurilor de transport în domeniul gazului”.
Potrivit unei surse de informaţie a Kommersant implicate în negocieri, Rusia vrea să obţină garanţii în conformitate cu care, în cazul împărţirii sistemului de transport al gazului din Ucraina în cel de transport şi cel de distribuţie (în conformitate cu al treilea pachet energetic al UE), continuitatea plăţilor şi obligaţiilor să fie asigurată. Ucraina, însă, acutizează şi mai mult contradicţiile apărute în martie cu Rusia, subliniază Kommersant.
În condiţiile în care cele două părţi continuă confruntarea, cea mai probabilă consecinţă va deveni un al treilea război al gazului, părere împărtăşită de directorul Fondului Naţional al Rusiei pentru securitate energetică, Konstantin Simonov.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE