Zeci de mii de lei destinaţi bolnavilor, familiilor cu mulţi copii, oamenilor săraci, au fost utilizaţi în actuala campanie electorală pentru lustruirea imaginii Partidului Comuniştilor.
Doar în satul Ustia, r. Dubăsari, fostul jud. Chişinău, au fost deturnaţi 16.500 lei din fondul de susţinere socială a populaţiei. 13.500 de lei din această sumă au fost acordaţi persoanelor care au făcut agitaţie electorală pro PCRM. Din listele întocmite de o comisie de susţinere socială locală au fost eliminaţi bătrânii, bolnavii cărora li s-au făcut anchete sociale, aceştia fiind înlocuiţi cu tineri agitatori, şeful oficiului poştal, directorul şcolii, cel al centrului de sănătate, angajaţi ai primăriei, lucrători sociali şi alte persoane care au susţinut în campania electorală PCRM-ul.
Petru Chirilov, în vârstă de 27 de ani, este singurul bolnav cronic de rinichi din raionul Dubăsari, dependent de dializă. Maria, mama acestuia îl însoţeşte de două ori pe săptămână la Centrul de dializă din Chişinău. Doar deplasările îi costă în jur de 700 de lei lunar. Pentru a supravieţui, tânărul trebuie să respecte un regim alimentar strict, pentru care e nevoie de încă cel puţin 2.000 de lei. Ambii părinţi sunt pensionari şi venitul acestora însumează 1.400 de lei.
Petru primeşte o pensie de 116 lei. După mai multe drumuri la raion, s-a decis să li se acorde din fondul de asistenţă socială câte 300 de lei lunar timp de jumătate de an, după care vor trebui să completeze o nouă anchetă socială. “Este o sumă mică, dar noi ne bucurăm şi de atât”, spune femeia. Luna trecută, n-au primit însă nici acest ajutor. “De la bancă ni s-a spus că din cauza că au loc alegeri nu sunt bani şi să venim abia luna viitoare, adică pe 16 august”, ne spune femeia necăjită.
Familia Chirilov nu este singura la care nu a ajuns ajutorul social. Parascovia Barbăroş, consilier local, profesoară la gimnaziul din localitate, ne informează că din liste a fost scoasă şi mama ei, în vărstă de 86 de ani, ţintuită la pat. “Încă de anul trecut i s-a făcut ancheta socială şi am înţeles că înainte de alegeri figura în listă, urmând să beneficieze de un ajutor social. În listele noi, numele ei lipseşte. Sunt însă prezenţi membrii PCRM şi cei care au făcut agitaţie electorală prin sat. Ştim toţi, aceştia o duc bine, nu sunt bolnavi şi au locuri de muncă”, a opinat consiliera.
Ex-primarul de Ustia, Sergiu Urâtu, consilier local, e de părere că reprezentanţii organelor de drept trebuie să investigheze cazul. Dânsul a depus o cerere la procuratură.. “Este clar că aceasta este o metodă de a câştiga alegerile cu bani publici şi acest lucru, bănuiesc, s-a întâmplat nu doar în Ustia, ci în tot raionul Dubăsari, deoarece asistentul social a declarat că i s-a indicat de la raion ce persoane să includă în lista de beneficiari de ajutor social”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE