Măsurile anterioare de politică monetară luate de Banca Națională a Moldovei (BNM) creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să se ajungă la un coridor și mai mic al inflației iar pentru anul viitor ținta să constituie în jur de 5%. Datele se regăsesc în cel de-al treilea raport asupra inflației prezentat astăzi de guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit unui comunicat al BN, pe parcursul acestui an, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a luat câteva decizii stimulative de politică monetară, micșorând consecutiv rata de bază până la nivelul de 6,0 la sută anual, nivel menținut în cadrul celei mai recente decizii de politică monetară. BNM estimează că temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice.

„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică. De altfel de la începutul trimestrului III am văzut semne de revenire a economiei”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu în conferința de prezentare a raportului.

Potrivit prognozelor BNM, rata anuală a inflației va fi în descreștere până în prima jumătate a anului viitor, ajungând într-un final în proximitatea țintei inflației spre finele orizontului de prognoză. Pe toată perioada prognozată cererea agregată va fi negativă, fiind determinată de caracterul restrictiv al condițiilor monetare reale și de impactul negativ al cererii externe. Impulsul fiscal pozitiv va susține într-o anumită măsură cererea internă.

În perioada următoare, specialiștii BNM vor monitoriza cu atenție evoluțiile internaționale, cu accent pe piața petrolului, a gazelor naturale, pe cotațiile la zahăr și cereale, precum și pe alte evoluții legate de războiului din Ucraina.

Banca Națională a Moldovei ajustează în prealabil condițiile pe piețele monetară, de credit și valutară, asumându-și configurarea la necesitate a politicii monetare, urmărind astfel menținerea inflației în proximitatea țintei de 5,0 la sută pe termen mediu și creând precondițiile pentru politicile macroeconomice asociate creșterii economice.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE