Astăzi, 27 septembrie, se împlinesc doi ani de la începutul războiului patriotic, care a durat de 44 de zile din Azerbaidjan, scrie news.az.

 La 2 decembrie 2020, președintele Ilham Aliyev a semnat un decret prin care a proclamat ziua de 27 septembrie drept Ziua comemorării în Azerbaidjan. În această zi, întreaga țară și milioane de azeri din străinătate își amintesc de martirii care și-au dat viața pentru eliberarea teritoriilor azere de sub ocupația armeană. Poporul azer venerează, de asemenea, memoria sutelor de civili din orașele Tartar, Barda și Ganja, care au devenit victime ale agresiunii militare armene în timpul Războiului Patriotic.

Seara, unele clădiri, printre care Centrul Heydar Aliyev și Turnurile de flăcări, vor fi iluminate cu culorile drapelului azer. Evenimentele comemorative vor avea loc la Uniunea Publică pentru Dezvoltare Regională a Fundației Heydar Aliyev.

La 27 septembrie 2020, sub conducerea victoriosului comandant suprem-șef Ilham Aliyev, brava armată azeră a lansat operațiuni contraofensive de-a lungul întregului front pentru a preveni provocările militare și activitatea de luptă a forțelor armate armene și pentru a asigura securitatea populației civile. În urma celor 44 de zile de război, Armata azeră a obținut o victorie strălucită și a eliberat teritoriile țării de sub ocupația armeană.

În urma războiului de 44 de zile, Azerbaidjanul a convins Armenia să semneze un document de capitulare. La 10 noiembrie 2020, președinții Azerbaidjanului, Rusiei și prim-ministrul Armeniei au semnat o declarație comună privind încetarea focului și a ostilităților.

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apărării din Azerbaidjan, aproximativ 2.908 militari au fost martirizați în timpul Războiului Patriotic. Fie ca sufletele lor să se odihnească în pace!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE