După ce în ultimul timp s-a întețit numărul de accidente rutiere, dar și după scandalurile cu implicarea polițiștilor prinși beți la volan, deputații din Parlament au avut astăzi audieri pe marginea acestui subiect. Audierile au fost organizate de către Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, în comun cu cei din Comisia juridică, numiri și imunități.

La ședință au participat reprezentanți ai autorităților naționale din domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv subdiviziunile responsabile, Inspectoratul Național de Probațiune, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Agenția Servicii Publice, Congresul Autorităților Locale din Moldova etc. Subiectul audierilor a vizat asigurarea securității rutiere în Republica Moldova, în perioada 2020-2023.

Cele 12 instituții publice au prezentat informații relevante pentru fiecare domeniu de activitate, prin care au fost oferite date despre accidentele rutiere, victimele acestora și pedepsele aplicate celor care se fac vinovați.

Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Datele statistice din ultimii trei ani arată că numărul accidentelor a crescut cu 1,3%. De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și condusul în stare de ebrietate. De menționat că, de la începutul anului, au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, iar 63 de angajați erau în afara orelor de serviciu.

Conform acelorași date statistice prezentate de șeful IGP, pe parcursul a opt luni ale acestui an, 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate, cifra fiind mai mică cu șapte procente comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice. În context, Inspectoratul Național de Probațiune a prezentat informații despre programul „Drink&Drive”, care presupune un șir de acțiuni de redobândire a permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost retras din cauza că șoferii au fost depistați în stare de ebrietate. Până în prezent, 1407 persoane au participat la acest program.

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a specificat că prin aceste discuții deputații doresc să înțeleagă care sunt cauzele accidentelor și să identifice modificările legislative necesare pentru îmbunătățirea situației și prevenirea accidentelor rutiere.

„Aici, nu mă refer doar la sancționare, dar și la condițiile pe care trebuie să le asigure administrația publică locală și centrală, cei care au în gestiune anumite tronsoane de drum, pentru ca să asigurăm inclusiv siguranța pietonilor. De asemenea, măsurile legislative trebuie să vizeze și șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate. Odată ce te urci beat la volan, comiți o crimă, iar crimele trebuie pedepsite”, a accentuat Lilian Carp.

La ultima ședință plenară a legislativului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație, în contextul în care, în ultima perioadă, s-au înregistrat mai multe accidente grave, inclisiv cu implicarea polițiștilor, notează deschide.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE