Confundarea avocatului cu clientul, percheziționarea, interceptarea apelurilor dar și imixtiunea în actul judiciar, sunt câteva dintre probleme semnalate de apărători la Conferința Internațională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, care a adunat sub aceeași umbrelă specialiști inclusiv din România, Franța, Ucraina și Polonia. Evenimentul, care s-a desfășurat în ajun de Ziua Avocaturii a fost o platformă pentru schimb de experiență, iar participanții la eveniment au transmis au transmis mesaj: imixtiunea nu își are loc în exercitarea meseriei de avocat, notează Moldova1.md

Avocații din Republica Moldova susțin că în exercitarea meseriei se confruntă cu mai multe provocări, care le pun siguranța în pericol.

„De multe ori, avocații sunt identificați cu clientul lor și aceasta este cea mai mare problemă cu care se confruntă avocații. Primesc amenințări directe, primesc atacuri directe ca să nu fie atât de vocali”, spune avocata Mihaela Prepelița.

„Sunt alte situații când avocatul este îngrădit să zicem așa de a-și exercita profesia sa când deja cunoaște prea multe, în ghilimele sau la figurat și el se încearcă a fi redus la tăcere”, menționează avocatul Anatolie Barbacari.

„Atunci când se încearcă ca avocații să fie reduși la tăcere, reduși la un nivel la care să nu își poată exercita menirea lor în societatea, aceasta este grav. Un stat de drept nu este de închipuit fără o avocatură puternică”, constată președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu.

Prezentă la eveniment, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre mai mulți pași întreprinși, care vin să fortifice statutul avocaților, printre care adoptarea în primă lectură a modificărilor Codului penal, care prevede o nouă infracțiune, mai exact, amestecul în activitatea apărătorilor.

„Astfel, va constitui o infracțiune amestecul sub orice formă în activitatea avocatului cu scopul de a împiedica reprezentarea și apărarea clientului și se va pedepsi cu închisoarea sau cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții și de a exercita pe un termen până la trei ani”, a subliniat ministrul Justiției.

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a exprimat de mai multe ori îngrijorarea și dezacordul cu privire la informarea  neveridică a opiniei publice de către șeful PA, Veronica Dragalin, în repetate rânduri în diverse conferințe de presă publice, despre prevederile legale care vizează exercitarea profesiei de avocat, despre instituția avocaturii, în general, și rolul avocatului în societate și la înfăptuirea justiției, în special. Uniunea Avocaților declara atunci că acele acuzații erau „tendențioase și nechibzuite venite să denigreze profesia de avocat

În Republica Moldova sunt peste două mii de avocați cu drept de exercitare a profesiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE