La 6 ianuarie credinciosii ortodocsi de rit nou sărbătoresc Botezul Domnului Iisus Hristos, sarbatoare numita mai frecvent Boboteaza. Aceasta încheie ciclul sărbătorilro de iarnăm informează Politik.md.
Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului in care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei. Potrivit legendei, astfel el își asumă păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpara prin propriul sânge pe Golgota.
Potrivit tradiției, în ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Pe masă se așterne o față de masă, aleasă special pentru acest moment, sub fața de masă se pune fân, iar pe fiecare colț se pune câte un bulgăre de sare. Deasupra se așează douasprezece feluri de mâncare, printre care: coliva - grâu pisat, fiert, indulcit cu miere si amestecat cu nucă pisată, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borș de fasole alba în care se fierb colâunați mici, umpluți cu ciuperci, borș de pește, pește prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac etc.