Gradul de acoperire a asigurării terenurilor agricole în Moldova este de mai puţin de 3%, în timp ce în Uniunea Europeană şi America de Nord, acest nivel depăşeşte 50%.
Potrivit experţilor companiei “Moldasig”, declinul puternic de la 80% la 50-60% (în funcţie de culturi), în ponderea subvenţiilor de stat în domeniul asigurărilor, a condus la o scădere a asigurării şi terenurilor agricole în Moldova. Acest lucru se datorează reducerii numărului de agricultori, care pentru prima dată, au dorit să asigure activele întreprinderilor lor. Cu toate acestea, multe gospodării agricole care au participat la procesul de asigurare a riscurilor în agricultură în anii anteriori şi au primit despăgubiri îşi extind zonele şi riscurile asigurate.
Potrivit datelor companiei „Moldasig”, în 2009, 30% din despăgubirile oferite au fost oferite proprietarilor de livezi cu mere. Cea mai mare parte a despăgubirilor pentru gospodăriile şi culturile agricole a fost datorită pierderilor din cauza îngheţurilor de primăvară pe suprafaţa de 121 hectare a unei livezi cu mere – circa 2 milioane de lei (raionul Briceni).
Compania a mai acordat despăgubiri pentru pierderile de pe urma îngheţurilor de iarnă pe suprafaţa de 734 de hectare cu seminţe de rapiţă - 1,302 milioane lei (raionul Anenii Noi), din cauza secetei care a afectat 360 de hectare de floarea-soarelui - 945 mii lei (raionul Ocniţa), de pe urma grindinii de pe suprafaţa de 99 de hectare de sfeclă de zahăr - 568 mii lei (raionul Drochia), pentru pierderile cauzate de secetă de pe suprafaţa de 100 hectare de grâu - 339 mii lei (raionul Cahul).
În total pentru anul 2009 «Moldasig» a asigurat aproximativ 25 mii de hectare de terenuri agricole.
 În anul 2009 volumul total al indemnizaţiilor de asigurări plătite de Societatea Internaţională de Asigurări „Moldasig” a constituit 18,9 mil. lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE