Protestele anticomuniste din aprilie şi consecinţele acestora, reprezintă principalul eveniment politic al anului 2009, în opinia analiştilor politici Oazu Nantoi şi Petru Bogatu.
Mai mulţi ani de-a rândul, când la putere se afla PCRM, în Republica Moldova era „stabilitate ca la cimitir. Cert este că am terminat cu acest fel de stabilitate”, a declarat Nantoi, adăugând că Republica Moldova a intrat într-un proces politic turbulent, deseori care depăşeşte limita normalului.
„Este un an, în care aş vrea să cred că R. Moldova a prins ultimul tren care ne duce în UE”, susţine Nantoi.  Cu toate acestea, mai spune analistul, „persistă incertitudinea în privinţa alegerilor anticipate şi modificarea Constituţiei, dar e mai bine decât stabilitatea de cimitir”, a menţionat Nantoi.
În această ordine de idei, Nantoi a remarcat că este foarte periculoasă o eventualitate modificare a Constituţiei, reieşind din conjunctura politică. El a dat exemplul anului 2000, când Republica Moldova a fost transformată în ţară parlamentară, iar în consecinţă, din zece tentative de alegere a preşedintelui, doar două au fost reuşite.
„Anul 2009 este un an de manual”, consideră şi Petru Bogatu, care compară importanţa anului curent cu anii 1918, sau 1991. “Evenimentul din 7 aprilie este primul în ierarhia evenimentelor din acest an, pentru că aceste proteste au arătat că poporul nu se mai împacă cu o atare situaţie”, a declarat Bogatu, referindu-se la modul de conducere al comuniştilor.
El consideră că protestele respective reprezintă o revoluţie a tinerilor, dar fosta guvernare comunistă a înfiltrat provocatori.
Votul pe care nu l-au obţinut comuniştii pentru a alege preşedintele este al doilea eveniment politic important al anului, a declarat Bogatu. Comuniştii au transformat ţara în procomunişti şi anticomunişti. Deputaţii din fosta opoziţie, care au refuzat să aleagă preşedintele, au rezistat nu pentru că au fost oameni deosebiţi, dar a fost o situaţie în care nu-şi permiteau să procedeze altfel, susţine Bogatu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE