Aryna Sabalenka noua campioană la Australian Open – Bielorusa a câștigat fără emoții finala de la Melbourne după 6-3, 6-2 contra chinezoaicei Qinwen Zheng (cap de serie 12). Jucătoarea din Belarus e prima sportivă care își apără titlul la antipozi după conaționala sa, Victoria Azarenka (2012 și 2013). Numărul 2 WTA a câștigat al doilea Grand Slam al carierei fără să cedeze vreun set.

Aryna Sabalenka juca pentru a doua oară la rând în marea finală de la Australian Open, fiind prima jucătoare de la Serena Williams încoace care bifează această performanță la Antipozi (în 2015 și 2016). Era a 3-a finală la rând în turneele de Grand Slam care se desfășoară pe hard pentru bielorusă (după Australian Open și US Open, în 2023), o singură jucătoar reușind mai multe astfel de prezențe în secolul 20: Victoria Azarenka (4).

Neînvinsă la Melbourne de 13 meciuri, numărul doi mondial era fără set pierdut la actuala ediție, iar în față îi stătea o adversară fără prea mult pedigree. Qinwen Zheng nu depășise până la actuala ediție de AO sferturile în vreun Grand Slam, iar la antipozi a avut parte de un culoar incredibil, neîntâlnind vreo sportivă din top 50 WTA până în ultimul act. Calificarea în finală reprezintă cel mai bun rezultat al lui Zheng la un turneu de Grand Slam. Grație parcursului de la Melbourne, Zheng va pătrunde în premieră în TOP 10 WTA (va ocupa locul 7).

Ce ține de Sabalenka ea a câștigat al 12-lea titlu al său pe hard din ultimul an. A pierdut doar 3 finale pe această suprafață de când se impunea la AO 2023 (Indian Wells, US Open și Brisbane).

Aryna e a doua jucătoare din istorie care câștigă primele sale două Grand Slamuri din carieră la Australian Open. Doar Azarenka a mai reușit o performanță similară.

Doar Davenport (2000), Sharapova (2008), Serena Williams (2017) și Barty (2022) s-au impus la antipozi în acest secol fără să piardă set.

Totodată, Sabalenka este a doua jucătoare din acest secol care a bifat trei finale consecutive la turneele de Grand Slam pe hard. Doar Victoria Azarenka a mai reușit acest lucru (Australian Open 2012, 2013 și US Open 2012, 2013).

Cu succesul de la Australian Open, Sabalenka ajunge la 8905 puncte în clasament și își menține poziția secundă (liderul, Swiatek, are 9770 puncte). Pentru Zheng, în schimb, saltul este impresionant, ea urmând să ocupe de luni locul 7 WTA (cea mai bună clasare a carierei).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE