Parlamentul R. Moldova a aprobat astăzi, 6 decembrie, în cadrul ședinței plenare, proiectul de hotărâre privind declararea anului 2013 drept „Anul Spiridon Vangheli”, anunță Politik.md.

În acest sens,Guvernul se obligă, ca în termen de o lună, să elaboreze şi să aprobe Programul naţional de manifestări cultural-artistice consacrate Anului Spiridon Vangheli. Mijloacelor de informare în masă, scrise şi electronice, li se recomandă să desfăşoare o campanie largă de reflectare a evenimentelor legate de „Anul Spiridon Vangheli”.
Această hotărâre vine în contextul importanţei deosebite a operei literare a scriitorului Spiridon Vangheli, precum şi contribuţia la educaţia tinerei generaţii, aportul considerabil la dezvoltarea literaturii naţionale şi universale, precum şi în legătură cu aniversarea a 80-a din ziua naşterii lui.
„Promovarea valorilor literaturii naţionale pentru copii în ţară şi peste hotarele ei, susţinerea scriitorilor care contribuie la crearea cărţii pentru copii şi tineret este o preocupare constantă a Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, Academiei de Ştiinţe şi Uniunii Scriitorilor din Moldova. În acest context, şi, luând în considerare contribuţia deosebită a scriitorului Spiridon Vangheli la dezvoltarea literaturii pentru copii în ţară şi peste hotarele ei, în semn de înaltă apreciere a valorilor artistice şi educative ale operei maestrului Spiridon Vangheli, propunem aprobarea proiectului în Parlamentul Republicii moldova”, se anunță în nota informativă a proiectului de hotărâre.
Spiridon Vangheli, deţinător al titlului „Scriitor al Poporului”, şi-a sărbătorit aniversarea a 80-a de la naştere. Scriitorul, pe parcursul anilor, s-a remarcat prin scrierile sale despre Guguţă, personaj devenit emblemă sugestivă a Copilului Universal. Cărţile sale au fost traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 mln. exemplare.
Deține numeroase premii, menţiuni şi distincţii: Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” a Consiliului Internaţional al Cărţii pentru Copii şi Tineret, Premiul de Stat al Moldovei, Premiul de Stat al URSS, Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, Premiul Uniunii Scriitorilor din România ş.a. Deţine titlurile onorifice de Maestru Emerit al Artei şi Scriitor al Poporului din Republica Moldova. În 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE