Președintele țării, Mai Sandu, confirmă faptul că în fruntea Serviciului de Informații și Securitate va fi o persoană din afara sistemului, dar care a avut o tangență cu SIS.

,,Avem o candidatură, dar numele va fi anunțat ulterior. Această persoană trebuie să vină din afara sistemului”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit surselor POLITIK.MD, persoana care va ocupa funcția de director al SIS este nimeni altul decât membrul Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă Președinție, Iulian Groza.

Cine este Iulian Groza?

Este expert în politică externă, politica europeană și administrație publică. A lucrat ca ministru adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, conducând direcția integrării europene (iunie 2013-februarie 2015). Înainte de aceasta, Iulian Groza a deținut mai multe funcții, inclusiv postul de director general al Departamentului integrare europeană al Ministerului Afacerilor Externe. A lucrat, de asemenea, la Bruxelles, în cadrul reprezentanței Republicii Moldova la UE.

Iulian Groza a făcut parte din echipa Republicii Moldovei care a condus negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană, și a condus grupul de lucru în cadrul dialogului Moldova-UE pentru liberalizarea regimului de vize.

În prezent, Iulian Groza este directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Iulian Groza este doctorand al Universității de Stat din Moldova și are o diplomă în domeniul dreptului.

A făcut studii postuniversitare în domeniul studiilor europene la Universitatea din Birmingham, și studii de securitate NATO la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (ȘNSPA) din București.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE