Curtea de Apel Chișinău va decide astăzi, 31 mai, șa ora 13:00, dacă îl lasă pe fotul șef de stat, Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile, aplicată prin decizia din 26 mai a judecătoriei Chișinău.

Instanța urmează să examineze trei recursuri la decizia primei instanțe, în cel înaintat de procurori fiind cerută înlocuirea arestului la domiciliu cu detenție în Penitenciarul nr. 13. În celelalte două apeluri, atât apărarea, cât și fostul președinte au cerut instanței eliberarea sub control judiciar.

Igor Dodon, care susține că procesul împotriva e motivat politic, a spus duminică că va publica recursul pe care l-a înaintat Curții de Apel, pentru a se vedea „cât de slabe și neprobate” ar fi acuzațiile procurorilor. „Noi l-am sfătuit să nu-l publice, ca să nu fie acuzat că divulgă date din anchetă”, ne-a spus luni Nicolae Postrusu, unul dintre avocații fostului președinte.

Procuratura Anticorupție a contestat în data de 27 mai cu recurs la Curtea de Apel Chișinău mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de către Procuratura Anticorupție, precizând că, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile cu executarea acesteia în Penitenciarul nr.13 Chișinău

n concluzie, procurorii consideră că, instanța de judecată și-a motivat decizia în contradicție cu probele prezentate de către procurori, bazându-se pe afirmații subiective ale apărării, care nu au fost probate nici într-un fel.

„Ținem să precizăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Ședința de judecată la Curtea de Apel Chișinău, unde se va examina recursul procurorilor, va avea loc la data de 31 mai, începând cu ora 13:00.

Amintim că, ieri, 26 mai, Judecătoria Ciocana i-a aplicat lui Dodon 30 de zile de arest la domiciliu, dar nu în penitenciar așa cum au solicitat procurorii. După ședința Judecătorii, procurorii au anunțat că vor contesta decizia astăzi, considerând că plasarea în arest la domiciliu a învinuitului ar putea aduce prejudiciu anchetei prin faptul că, Dodon ar putea distruge probe, influența martorii, fugi din țară sau discuta cu alte persoane potențial implicate în dosar.

Cumnatul fostului președinte de țară, care figurează în același dosar, Petru Merinea

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE