„Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest. Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți. Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România”, arată comunicatul emis de instituție.

Suplimentar la factorul logistic, ANRE face referire la prețurile record din ultimele zile care sunt înregistrate la bursele internaționale:„Prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit în cursul nopții de azi nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax”.

 

Cotațiile Platts, la rândul lor, au depășit nivelul de 1100 și 1150 de $/tona pentru benzină și, respectiv, motorină și sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. 

 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE