Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) să descalifice Partidul Comuniştilor (PCRM) şi să excludă formaţiunea din cursa electorală.

Candidatul AMN, Victor Osipov, a declarat marţi, 10 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea a înaintat CEC şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) o sesizare în care se declară grav afectată de condiţiile inegale şi de metodele ilegale aplicate de PCRM, dar şi de unele instituţii mass-media.

 „Din momentul începerii campaniei electorale încălcarea legislaţiei s-a amplificat şi a obţinut un caracter şi mai grav, iar principalul generator al încălcării de norme electorale este PCRM, secundat de Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD)”, a menţionat Victor Osipov.

La 7 februarie, la Palatul Naţional (sală administrată de Guvern prin Ministerul Culturii), fără a avea calitatea de concurent electoral, PCRM a desfăşurat un eveniment electoral de amploare, în cadrul căruia a lansat platforma şi lista de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, constată AMN. „PCRM a încălcat în mod flagrant, deliberat şi sfidător articolul 47 alineat (1) al Codului electoral, care dispune exhaustiv: ,,agitaţia electorală în favoarea concurentului electoral se admite numai după înregistrarea acestuia de către organul electoral”. Această formaţiune a depus actele de înregistrare, dar încă nu era înregistrată, urmând să aştepte verificarea actelor de către CEC şi luarea deciziei oficiale”, se menţionează în sesizarea AMN.

Potrivit lui Victor Osipov, AMN a înregistrat şi o serie de încălcări a Codului audiovizualului de către radiodifuzorii care au dat preferinţă partidului de guvernământ şi l-au prezentat într-o lumină pozitivă, ignorând punctul de vedere al opoziţiei. „Compania publică „Teleradio-Moldova”, posturile NIT şi N4 şi alţi radiodifuzori au încălcat Codul electoral, prezentând în mod ilegal acţiunile electorale ilegale ale PCRM”, - a subliniat candidatul AMN citând din sesizare. Potrivit lui, în listă este şi postul de televiziune EU TV, care este utilizat de PPCD ca şi post de partid. Doar Pro TV şi TV 7 au asigurat pluralismul de opinie, constată AMN.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE