Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a declarat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, că amenințarea autorităților ruse cu un nou embargo la importurile de vin moldovenesc nu au vreo legătură cu vinul, ci cu politica, anunță Politik.md.
Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, producătorii de vinuri din Republica Moldova, în mare parte, au învăţat lecţia anului 2006, atunci când Rusia a introdus un embargou la importul de vinuri din Republica Moldova. „Pe parcursul acestor ani, s-au încercat iarăşi diferite provocări din partea Federaţiei Ruse, dar eu cred că ar trebui să fim mai calmi şi să ne urmăm scopul nostru pe care trebuie să-l atingem în acest an cu parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, cu Acordul de Liber Schimb şi regimul liberalizat de vize. Aceasta este pentru noi ceva strategic şi aceasta ne va permite să ne ridicăm din genunchi”, a menționat politicianul.
În context, el a specificat, că în 2010, pe când era Ministru al Agriculturii, Rusia a încercat să introducă obstacole similare, declarând că vinurile moldovenești conţin dibutil ftalat, ceea ce au reiterat și în cazul actual. „Se repetă acelaşi lucru acuma, în 2013, acelaşi dibutil ftalat. Noi și atunci, și acum putem să demonstrăm că vinurile noastre conțin dibutil ftalat în limitele admisibile, adică sunt niște norme admisibile, cum ar fi 0,2% mg/l. Eu sunt sigur că aceste declarații pipărate ale unui demnitar din Federația Rusă sunt mai mult o provocare. Este folosit ca o bâtă împotriva țărilor, care doresc să se ridice din genunchi. Această bâtă a fost folosită și împotriva R. Moldova, a fost folosită împotriva Georgiei și împotriva Ucrainei. Adică nu este nimic întâmplător și trebuie să privim la aceste provocări cu mai mult calm și să ne urmăm calea noastră”, a menționat Valeriu Cosarciuc.
Oficialul a povestit și despre propria experiență din 2010, când s-a întâlnit personal cu Onișcenko. „Discuția a fost destul de dificilă. Dar până la urmă, noi ne-am înțeles că se vor deschide mai multe puncte vamale de tercere pe teritoriul F. Ruse, se va deschide un punct de control la Sankt-Peterburg. Aceste înțelegeri au fost realizate, dar el, ca reprezentant al unei puteri imperiale, una spune și alta face... de aceea nu prea poți să crezi în bunele intenții ale celor din F. Rusă. Astfel, Moldova trebuie să apeleze și la reglementările Organizației Mondiale a Comerțului”, a mai spus Cosarciuc.