Consiliul Concurenței a amendat 8 companii pentru participarea la achiziții publice cu oferte trucate. Potrivit unui comunicat emis de Consiliu, valoarea sancțiunilor aplicate este de aproximativ 37,2 milioane de lei.

„Consilul a constatat că mai multe întreprinderi au conspirat prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale de participare cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziții publice. În cadrul unei investigații s-a constatat, că întreprinderile SRL "Antrațit", SRL "Cătădeni-Lux", SRL "Tincomerț-Grup", SRL "Mastercons Grup", și SRL "Laridan-Lux" au fost implicate într-un acord anticoncurențial ce viza participarea acestor întreprinderi la mai multe proceduri de achiziționare a combustibilului solid (cărbune) în perioada anilor 2013-2018. Aceste practici anticoncurențiale au dus la împărțirea procedurilor de achiziții la care au participat întreprinderile implicate și mimarea participării reale la licitații din partea unor companii. Prin alte 2 decizii, a fost constatat că întreprinderile SRL "AVB Lider" și SRL "Alfa Electro-Montaj Grup", și întreprinderile "Verilarproiect" SRL și "Protecția" SA au încălcat prevederile Legii concurenței nr.183/2012 prin participarea cu oferte trucate la achiziții publice desfășurate și organizate în anul 2019 și respectiv 2019-2020", a se menţionează în comunicatul emis de Consiliul Concurenţei.

În context, instituţia atenționează că sunt interzise orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.

Potrivit practicii de activitate a instituției, companiile vizate ar putea ataca în instanță decizia Regulatorului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE