Fermierii reiau protestele în țară inclusiv la vama Leușeni. Agricultorii anunță că au rămas nemulțumiți de faptul că ministerul a amînat pentru vineri reluarea negocierilor, iar din informațiile pe care le dețin ei mecanismul de creditatre prin intermediul ODA propus de guvern nu poate fi aplicat.

„ Fermierii care protesteaz, sunt extrem de nemultumiți de amânarea intâlnirii de astăzi cu ministrul Agriculturii. Data si ora a fost propusă ieri de dânsul. Este o atitudine iresponsabilî, pe care agricultorii o cataloghează ca încercare de tragere din timp în situația foarte gravă pentru mulți fermieri. În același timp, agricultorii informează societatea că deja au discutat cu mai multe bănci comerciale, care au specificat că mecanismul de garantare, propus de Guvern, este imposibil de implementat pentru fermieri, care au credite restructurate, fară modificarea Regulamentului BNM. Băncile nu pot recredita agricultorii, care au împrumuturi cu plata intârziată, deoarece aceste sunt considerate credite neperformante. Plus, multe bănci sunt foarte rezervate în raport cu garanțiile ODA. În acest context, agricultorii anunță că ies mâine la protest și vor avea marșuri cu tehnica agricolă. Deciziile concrete despre acțiuni vor lua fiecare raion în parte”, menționează Alexandr Slusari directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România.

Guvernul a oferit, însă, fermierilor o soluție imediată prin Creditul Agricol de Urgență, prin care garanteazî 90% pentru 500 de mii de lei. Astfel, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb, declara premierul Recean.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE