“Astăzi politicul în Republica Moldova îngenunchează în faţa presiunilor din partea unor grupări de interese economice, ceea ce ne condamnă iremediabil la stagnare și chiar degradare. În Moldova, astăzi, perspectiva a dispărut, totul e supus interesului meschin/imediat. Avem nevoie de o reformă radicala, de care, actuala clasa politică, după cum vedem, nu este capabilă s-o facă. Nici alegerile anticipate nu ar fi o soluţie - ele ar duce ţara la dezastru”, a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Timpul, politicianul Alexandru Oleinic.
Oleinic susţine că singura cale este renunțarea la algoritmul politic şi formarea, prin consens, între partidele parlamentare, a unui guvern de tehnocraţi ce ar concepe, în mod inteligent, reformele și le-ar demara fără abateri populiste. Un guvern de tehnocrați ar putea fi util doar pe o perioadă relativ scurtă de timp şi cu un contract de management precis. Un asemenea guvern fiind lipsit de constrângerile politico - electorale va fi capabil să aplice, la prima etapă, măsuri nepopulare, însă absolut necesare, pentru promovarea reformelor.
“În finală, un asemenea guvern, va fi capabil să organizeze la maximum democratic şi legal noile alegeri. Doar ca este nevoie de inteligenţă şi responsabilitate civică din partea clasei politice. Şi nu în ultimul rând - din partea societății civile, al cărei activism le poate impune politicienilor să-şi domolească ambițiile şi vanitățile. Încă se mai pot găsi reţete practice pentru soluţionarea problemelor societăţii, susţine politicianul.
El afirmă că totul depinde de calitatea şi profunzimea reformelor, care pot fi implementate cu o populație motivată, având încredere că poate fi redus gradul de polarizare dintre bogați şi săraci. “Pentru că astăzi, aceasta polarizare este una dezolantă,care provoacă doar demoralizarea socială. Mediul de afaceri și industria sunt esențiale, însă stâlpul acestui mare proiect național ar fi economia civică, modul în care micul proprietar se dezvoltă în această țară, ajutând la apariția şi extinderea clasei mijlocii, deocamdată inexistente în Moldova. Economia moldovenească ar trebui să se bazeze pe micul întreprinzător. Ca rezultat, așa se vor reforma și alte domenii ale vieții. Clasa medie reprezintă esența democrației, esența funcționării instituțiilor democratice”, a declarat Oleinic.