În situația de criză economică în care se află R. Moldova de aproape un an, nimeni nu pune la îndoială necesitatea obținerii unor mijloace financiare. Este important să menţionăm că acest lucru trebuia făcut în toamna anului trecut, a declarat vineri, 26 iunie, Alexandru Oleinic, candidat la funcţia de deputat al Alianţei „Moldova Noastră”.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi reacţionat prompt şi ar fi acordat R. Moldova atâţia bani, câţi erau necesari pentru a atenua efectele crizei, a adăugat Oleinic. „Şi FMI, şi celelalte instituţii financiare internaţionale ne-ar fi ajutat în condiţii foarte avantajoase, transparente şi lipsite de oricare angajamente politice”, mai spune Oleinic.
Condiţiile şi termenii concreţi ai împrumutului nu sunt menţionate, ceea ce ar însemna că ar fi ceva de ascuns, este de părere Alexandru Oleinic. „Noi deja am văzut cât de eficienţi sunt comuniştii în a se lăuda cu orice ar face. De ce nu se laudă acum cu condiţiile extraordinare şi benefice ale presupusului împrumut? Fie el nu există – şi aceasta este aproape o certitudine –, fie au de ascuns compromisele politico-economice pe care le-ar fi făcut Voronin pentru a se menţine la putere”.
Oleinic mai spune că acest împrumut este doar un mit electoral de care se foloseşte PCRM nu pentru prima dată.
„Mitul electoral al celor 500 milioane de dolari, cu certitudine, va fi exploatat la maximum de către comuniști în campania electorală. Noi însă trebuie să înţelegem că acest lucru este periculos pentru securitatea ţării noastre. Pe de o parte, Federaţia Rusă nu ne va credita (Rusia singură caută cu disperare să împrumute vreo 20 de miliarde de dolari din Vest pentru a rezolva problemele economice şi sociale pe care le are), iar pe de altă parte, noi înrăutăţim relaţiile cu partenerii financiari existenţi, FMI şi Banca Mondială”, a mai declarat Oleinic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE