Suntem curioși ce scrie presa internațională despre alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova, astfel facem o trecere în revistă a celor mai importante publicații străine de miercuri, 29 iulie.
Ca şi Ucraina şi Georgia, Republica Moldova este un teatru de lupta pentru influenţă între Occident şi Rusia. O mare parte din populație aspiră să se apropie de Uniunea Europeană, dar, chiar dacă această ţară mică, nu este o provocare economică sau geo-strategică importantă, face parte din ceea ce Kremlinul numește ca zone de interes privilegiat scrie publicația franceză Le Figaro.
Moldovenii au de ales să voteze pentru Partidul Comuniştilor şi să primească împrumuturi de la China şi Rusia care depăşesc o treime din venitul naţional sau să îşi pună speranţa în Occident, scrie publicaţia americană Wall Street Journal.
Potrivit sondajelor de opinie, rezultatul scrutinului se anunţă strâns. Alegerile au însă un impact care depăşeşte graniţele acestei mici naţiuni ex-sovietice, în condiţiile în care rezultatele scrutinului ar putea lăsa Moldova în sfera de influenţă a Rusiei sau să o apropie de Uniunea Europeană.
Potrivit cotidianului Financial Times, scrutinul din Moldova poate decide în privinţa noului preşedinte. Partidul Comuniştilor, de departe cel mai mare din ţară, a eşuat din cauza unui singur vot să îşi aleagă candidatul, succesorul ales de Vladimir Voronin, care ar fi perpetuat de fapt viziunea politică a acestuia. Prin urmare, dacă opoziţia reuşeşte că câştige câteva locuri în plus, aceasta i-ar putea forţa pe comunişti să negocieze în privinţa noului şef al statului.
Cotidianul francez La Croix scrie că tinerii moldoveni ezită între a rămâne în ţară pentru a susţine progresul democraţiei şi a pleca să-şi încerce norocul în străinătate, legal sau clandestin.
Aproape un sfert de populaţie, în majoritate tineri, lucrează peste hotare. În 2008, au trimis acasă 2 miliarde de euro. În aprilie, după alegerile legislative, mii de tineri moldoveni au ieşit în stradă la Chişinău pentru a denunţa fraude la scrutin şi a cere o schimbare reală.
Guvernul comunist a înăbuşit cu violenţă manifestaţiile, arestând şi maltratând sute de studenţi. Anularea alegerilor din aprilie, ca urmare a imposibilităţii alegerii preşedintelui ţării de către parlament, le-a redat speranţa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE