Saptamana trecută, la Roma, a avut loc Reuniunea G7 - a principalelor state industrializate din lume - consacrată evitării protecționismului.
Astfel, SUA, Canada, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța și Italia au convenit că dacă, protecționismul nu este bun și că nu trebuie făcut. După reuniune, toată lumea a plecat acasă pentru a impune măsuri protecționiste fără precedent.
În America, administrația Obama a cerut ca industria auto - aflată de altfel în faliment - să folosească oțel "made in USA". În Marea Britanie, în acest moment țara europeană cea mai lovită de criză, guvernul Gordon Brown a planificat consumul cerând britanicilor să consume numai "made in UK".
În Franța, președintele Sarkozy a mers de-a dreptul și a impus companiilor franceze care au primit ajutor de la stat să nu delocalizeze producția sau serviciile în alte state, inclusiv din UE. Recent, el a cerut direct Renault să nu deschidă o altă fabrică în Cehia, ci să facă asta în Franța, pentru a da de muncă francezilor.
Criza calcă peste zeci de tratate, acorduri și legi atât la nivel mondial, cât și european. Adevărat este că Uniunea Europeană a fost creată pentru a preveni crizele, nu pentru a le rezolva.
Toți specialiștii sunt de acord că vârful crizei încă nu a sosit, cel mai probabil el va lovi America în vară și Europa în toamnă-iarnă. Situația este cu atât mai complicată cu cât la Bruxelles se vorbește adesea despre sfârșitul monedei unice euro. Motivul? Tot mai multe state ce utilizează moneda europeană au prognozat pentru acest an deficite bugetare de 9-10% din PIB.
Cea mai gravă situație este în Spania și Grecia, dar nici Italia și Franța un stau mai bine. Va putea Banca Centrală Europeană, cu sediul la Frankfurt, să facă față unor asemenea găuri negre? Deficitul bugetar admis în zona euro este de maximum 3%. Cu alte cuvinte, va plăti Germania pentru toată zona?
Este adevărat că nici Marea Britanie nu stă mai bine cu lira sterlină. După o prăbușire de 40%, în 12 luni în fața euro PIB-ul britanic, exprimat în lire sterline, are un deficit de 10%. Vestea bună în privința continuării existenței euro este că doar Germania ar putea fi interesată în a se reveni la moneda națională. Toți ceilalți parteneri europeni sunt conștienți de faptul că ar avea mult de pierdut într-un război al monedelor.