Sub pretextul dezinteresului major al populaţiei faţă de politică (măsurat anual prin intermediul sondajelor de opinie), înaintea alegerilor Comisia Electorală Centrală (CEC) sau diverse organizaţii sociale desfăşoară campanii de informare care au drept scop mobilizarea conştiinţei civice a cetăţenilor. Mesaje ca „mergi la vot”, „votul tău contează”, „poţi schimba ceva”, vedem şi auzim în mass-media sau în stradă, totuşi, cu regret, rata de participare a populaţiei la alegeri este în descreştere.

Indolenţa, nepăsarea, lipsa de solidaritate şi refuzul de a ne asuma responsabilitatea unei decizii privind exprimarea dreptului la vot, actualmente, constituie cauzele absenteismului la urnele de vot.

Mulţi cetăţeni se întreabă: „Să merg sau nu la alegeri?” „Pe cine să aleg?” „Ce valoare are un singur vot?” Alţii îşi zic plini de indiferenţă: „Ce treabă am eu cu alegerile, eu nu fac politică”.

Răspunsul nostru, dragi cetăţeni, este să cugetaţi dintr-un unghi pragmatic: „Dacă eu nu merg la alegeri, cine va decide soarta pentru mine?”. Votaţi pentru viitorul vostru, nu pentru politicieni! Un singur vot poate avea un rol decisiv asupra soartei ţării! Astfel, în anul 1933, cu un singur vot diferenţă, Adolf Hitler a preluat controlul Partidului Nazist şi a schimbat cursul istoriei. Iar în anul 1776, limba oficială a SUA a devenit limba engleză, în loc de germană.

5 Aprilie 2009 - Sărbătoare în Republica Moldova! Ziua alegerilor în Parlament

Vă este garantat dreptul, conform Constituţiei, legii supreme a statului, de a alege reprezentanţii săi delegaţi în Parlament. Deci, este timpul să realizaţi că aveţi Puterea de a schimba ceva! Ţara are nevoie de votul vostru!

Dreptul la vot - expresia democraţiei

Poporul este consultat democratic o dată la patru ani, iar neprezentarea la urnele de vot permite să fie ignorat la fel de democratic după alegeri. Doar votul este acel instrument de control al cetăţenilor asupra puterii în stat. Să nu votezi, însemna nu doar că puţin îţi pasă de politică, dar puţin îţi pasă de viaţa ta. Datoria noastră de cetăţean ne obligă să participăm activ în viaţa politică, la procesul de luare a deciziilor, nu să o ignorăm cu vehemenţă.

Dacă nu faci simplul, dar importantul gest de a vota, nu ai dreptul să judeci acţiunile guvernanţilor, aleşi de alţii: să te plângi că în ţară lucrurile merg într-o direcţie greşită, sau că nu-ţi găseşti o slujbă, că ai salariu mic şi avem o ţară săracă. Sărăcia poporului este rezultatul crimelor conducătorilor ei, spunea un filosof grec. Astfel, modul tău actual de viaţă este rezultatul politicii celor care cerşesc din nou votul tău. De-i votezi sau nu, este decizia ta. Înainte de a le acorda această şansă, analizează: câte promisiuni au fost realizate. Zilnic, vorbeşti în stradă, acasă, cu colegii la serviciu, în transportul public despre jocurile din culise ale guvernării şi efectele lor asupra prezentului tău.

„Votul - cel mai puternic instrument pe care l-a avut omul vreodată pentru a învinge nedreptatea”

(L. Jonhson)

Nu aştepta să facă cineva schimbarea, contribuie chiar tu! Mergi la VOT!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE